Potpuno bolja i drugačija sarma: Recept s dodatkom koji je čini 100 puta ukusnijom
Iako je svako priprema na svoj način, tradicionalni recept za sarmu ima osnovnu bazu koja se sastoji od kiselog kupusa, mlevenog mesa i pirinča.
Međutim, ovo ukusno jelo može postati još zanimljivije uz samo jednu malu izmenu u receptu.
Reč je o ječmu koji u ovoj priči ima ulogu pirinča. Ječam ima puno bogatiji ukus i sarmi daje potpuno novu i zanimljivu notu.
Zato vam dajemo recept za malo drugačiju sarmu u kojoj će uživati vaša cela porodica.
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 1 kg mešanog mlevenog mesa
- 1 veća glavica luka
- 6 češnjeva belog luka
- 1 velika šoljica ječma
- Peršun
- So i biber
- Crvena paprika u prahu
- Lovorov list
Priprema:
1. U šolju stavite ječam, napunite je toplom vodom i ostavite da stoji dok pripremate meso.
2. U posudu stavite meso, dodajte naseckani luk i 3 češnjaka belog luka, so, biber, peršun i papriku.
3. Potom dodajte i proceđen ječam, pa sve zajedno dobro izmešajte rukama.
4. U veliki lonac stavite malo ulja ili svinjske masti i zagrejte ga na vatri.
5. Dodajte naseckani ostatak belog luka louka koji ste kratko propržili.
6. Dodajte mlevemu papriku smesi.
7. Počnite da punite lišće kiselog kupusa mesom.
8. Sarme posložite u lonac.
9. Dodajte vode toliko da pokrije sarme, onda dodajte i lovor i kuvajte na laganoj vatri 2 do 2,5 sata.
Savet:
- Ječam se "ponaša" isto kao i pirinač, pa ovaj recept možete iskoristiti na oba načina
- Za bogatiji ukus dodajte kožicu pančete ili komad suvog mesa
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
misirac
Svakom je najukusnija “bakina” sarma! Medjutim, nije loše probati ovaj recept pa komentarisati. Ovaj recept je i dalje tradicionalni. Jedina razlika od vašeg klasičnog bio bi ječam umesto pirinča. Ako ćemo iskreno nama je ječam “bliži” od pirinča koji je stigao sa dalekog istoka. U svakom slučaju, prijatno i SREĆNA NOVA GODINA!
Podelite komentar
miki 3
bez slanine nista
Podelite komentar
Ludi Milojko
Ne bogohulite sarmu,klasicna je savrsena i bez tih ''tajnih'' sastojaka - pravda za sarmu :)
Podelite komentar