Potpuno bolja i drugačija sarma: Recept s dodatkom koji je čini 100 puta ukusnijom

 ≫ 
  • 10

Iako je svako priprema na svoj način, tradicionalni recept za sarmu ima osnovnu bazu koja se sastoji od kiselog kupusa, mlevenog mesa i pirinča.

Ima li razlike između hrvatske i srpske sarme? Ovaj recept kaže da ima i da je tajna u jednom sastojku!

Međutim, ovo ukusno jelo može postati još zanimljivije uz samo jednu malu izmenu u receptu.

Reč je o ječmu koji u ovoj priči ima ulogu pirinča. Ječam ima puno bogatiji ukus i sarmi daje potpuno novu i zanimljivu notu.

Zato vam dajemo recept za malo drugačiju sarmu u kojoj će uživati vaša cela porodica.

Sastojci:

Foto: Profimedia/Alamy

- 1 glavica kiselog kupusa

- 1 kg mešanog mlevenog mesa

- 1 veća glavica luka

- 6 češnjeva belog luka

- 1 velika šoljica ječma

- Peršun

- So i biber

- Crvena paprika u prahu

- Lovorov list

Priprema:

Foto-ilustracija: Foter/lizardphoto

1. U šolju stavite ječam, napunite je toplom vodom i ostavite da stoji dok pripremate meso.

2. U posudu stavite meso, dodajte naseckani luk i 3 češnjaka belog luka, so, biber, peršun i papriku.

3. Potom dodajte i proceđen ječam, pa sve zajedno dobro izmešajte rukama.

4. U veliki lonac stavite malo ulja ili svinjske masti i zagrejte ga na vatri.

5. Dodajte naseckani ostatak belog luka louka koji ste kratko propržili.

6. Dodajte mlevemu papriku smesi.

7. Počnite da punite lišće kiselog kupusa mesom.

8. Sarme posložite u lonac.

9. Dodajte vode toliko da pokrije sarme, onda dodajte i lovor i kuvajte na laganoj vatri 2 do 2,5 sata.

Savet:

- Ječam se "ponaša" isto kao i pirinač, pa ovaj recept možete iskoristiti na oba načina

- Za bogatiji ukus dodajte kožicu pančete ili komad suvog mesa

Daljinac

(Telegraf.rs)

Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misirac

    31. decembar 2017 | 18:05

    Svakom je najukusnija “bakina” sarma! Medjutim, nije loše probati ovaj recept pa komentarisati. Ovaj recept je i dalje tradicionalni. Jedina razlika od vašeg klasičnog bio bi ječam umesto pirinča. Ako ćemo iskreno nama je ječam “bliži” od pirinča koji je stigao sa dalekog istoka. U svakom slučaju, prijatno i SREĆNA NOVA GODINA!

  • miki 3

    31. decembar 2017 | 16:36

    bez slanine nista

  • Ludi Milojko

    31. decembar 2017 | 11:00

    Ne bogohulite sarmu,klasicna je savrsena i bez tih ''tajnih'' sastojaka - pravda za sarmu :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA