Otkriven pravi razlog zašto u restoranu na tanjiru uvek dobijete komad peršuna - i šta bi sa njim trebalo da uradite
Da li ste se ikada zapitali zašto gotovo uz svako jelo u restoranu na tanjiru dobijete i komad peršuna?
Pored toga što mnogi kuvari prešun koriste kao dekoraciju, postoji još jedan, jako važan razlog za to.
Izbacila je ulje iz ishrane i za samo 30 dana njenom telu se desila promena koju nije očekivala
Iako većina ljudi ostavi peršun na tanjiru, jer ga smatraju isključivo dekoracijom, bolja ideja bi bilo staviti ga u usta i polako žvakati.
Osim što čisti nepce, peršun osvežava dah i neutralizuje neugodne mirise koji u ustima ostanu nakon jače začinjenih jela.
Osvežavanje daha grickanjem svežeg peršuna seže još u doba starih Rimljana. Oni su nakon jela često grickati peršun i moguće da je to jedan od razloga zašto je nastao običaj stavljanja komada ove biljke na tanjire u mnogim restoranima širom sveta, prenosi portal healthyeating.sfgate.com.
Drugi razlog je dekoracija jela, a navodno je to poteklo od mesara u davnim vremenima koji su oko svežeg ili pečenog mesa stavljali i peršun kako bi hrana bila primamljivija kupcima.
Kasnije su restorani počeli da kopiraju ovu ideju, a do 1915. godine gotovo u svakom restoranu na tanjir se stavljao peršun.
Zašto je peršun dobar za svež dah?
U peršunu se nalazi visoka koncentracija hlorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima.
One počinju da se razvijaju nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha. Peršiu je posebno dobro sažvakati nakon što se pojedu jela puna belog ili crnog luka.
(Telegraf.rs)
Video: Konferencija za medije povodom filma "Volja sinovljeva
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Francuz
Ah taj peršun! Hajde muškarci, nabavite na njega jer je odličan za potenciju, jača muški polni organ samo tako pa je ujedno i afrodizijak. Probajte i uverite se, neće vam se žena požaliti, kupovaće vam peršun svaki dan :)))
Podelite komentar