STEVIJA: 200 puta slađi od šećera, a nema kalorije

  • 3

Stevija je biljka iz porodice hrizantema, a njeni listovi izvor su prirodne slatkoće. U procesu koji je sličan pravljenju čaja, potapanjem suvih listova u vodu oslobađa se slatka supstanca koja se zatim prečišćava bez ikakvog hemijskog modifikovanja, a kao rezultat dobija se ekstrakt za zaslađivanje.

Prirodan je i ne sadrži kalorije, i do 200 puta slađi od šećera,  a može se koristiti u ishrani svih - dece, odraslih, kao i trudnica i ljudi sa dijabetesom.

Steviju su još pre 200 godina upotrebljavala domorodačka plemena u Amazoniji, a danas je rasprostranjena u mnogobrojnim prehrambenim proizvodima i napicima širom sveta. Ne utiče na regulaciju šećera u krvi i ne doprinosi kvarenju zuba.

Ekstrakt za zaslađivanje dobijen od stevije odlična je zamena za šećer prilikom pripreme jela, napitaka i kolača. Njegovu široku primenu, posebno kod ljudi sa dijabetesom ističe i Stela Prgomelja, potpredsednica Dijabetološkog saveza Srbije:

- Osobe sa dijabetesom koriste zaslađivače u svakodnevnoj ishrani u želji da ne remete dobru regulaciju šećera u krvi ili održe preporučenu telesnu težinu. Oni su neizbežni i kod ljudi koji vode računa o zdravim stilovima života. Među brojnim odličnim osobinama zaslađivača dobijenog od stevije jeste i to da je do 200 puta slađi od šećera a da pritom ne sadrži kalorije. Slatka supstanca iz samo jedne ove biljke dovoljna je da zasladi čak 30 šoljica kafe - kaže Stela.

Stevija je idealna za sve ljude koji vode računa o svojoj težini i koji teže pravilnoj, balansiranoj ishrani jer omogućava uživanje u punom ukusu bez straha od dodatnom unosu kalorija.

(Telegraf.rs)

Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kvescn

    3. mart 2014 | 22:22

    Gde ima da se kupi?

  • Dijabetičarka

    3. februar 2015 | 11:47

    Lično sam sumnjičava prema svemu što prolazi bilo kakvu tehnološku obradu. Zato imam samu biljku na prozoru. Gaji se kao bosiljak, ruzmarin i drugo začinsko bilje - uberete listić i hop u čaj. Za veće količine kada pravim kolače npr, kupujem samlevenu biljku u radnjama zdrave hrane.

  • Stevijana

    7. mart 2014 | 12:36

    Ja kupujem Melia odlicna je, nema laktoze i ima u radnjama zdrave hrane a moze se i sa sajta narucivati mada to nisam probala ne znam kolika je postarina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA