Gojazni ste? Niste vi krivi, to vam je u genima!

 
  • 5

Stručnjaci smatraju da je potencijal za debljinu zapisan u našoj DNK

Ukoliko patite od viška kilograma, možda uopšte nije problem u vašoj nedisciplini po pitanju ishrane, već ste gojazni gen nasledili od predaka. Ipak, ako već znate da ga imate, trebalo bi da obratite pažnju, jer osim debljine, mogu da vas snađu i mnoge propratne bolesti.

Istraživanje koje su sproveli naučnici Univerziteta Oksford obuhvatilo je 2.000 osoba sa šećernom bolesti tipa 2, a rezultati pokazuju da je kod njih prisutan i gen FTO. Osobe koje imaju taj gen imaju i 70 odsto veću verovatnoću za prekomernu telesnu masu. FTO gen javlja se kod svake šeste osobe.

Dobijene rezultate potvrđuje i najnovija studija sprovedena na 38.759 Engleza, Finaca i Italijana, koja je pokazala da telesna masa zavisi od jedne ili dve kopije gena FTO. Osobe s dve kopije gena imaju prosečno 3 do 5 kilograma viška, a osobe s jednom kopijom gena imaju 1 do 2 kg viška u poređenju sa osobama koje nemaju FTO gen.

Prekomerna težina je glavni uzrok srčanih bolesti, karcinoma i dijabetesa tipa 2, pa zdravstveni radnici ističu da je postala veći zdravstveni problem od pušenja i alkohola.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Juka: Fokus je na spasavanju ljudskih života

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Necu da ti kazem

    28. novembar 2013 | 15:06

    Hahahahaha naravno još jedan razlog da debeli imaju izgovor da se prežderavaju, debeli ste jer ste alavi i ne slušate svoje telo! Dijeta i vežbanje i sve će biti ok... Nemojte da se ljutite ako vam neko kaže da ste debeli kada to jeste stvarno, to nije bolest to je alapljivost u 90 posto slučajeva...

  • Srb Cop

    28. novembar 2013 | 21:00

    Kada bi gojazni procitali nesto o zdravoj ishrani mozda bi i izgledali iole normalno. Dijeta nije gladovanje vec samo umeren obrok. Ujutru na prazan stomak casa tople vode, dorucak obavezan, izbaciti hleb i lagana vecera u 18h, setnja bar pola sata dnevno i to je to. Za 2 meseca ste drugi covek. Pozdrav debeljani:-)

  • Big

    28. novembar 2013 | 17:27

    Stvarno,svi doktori se lome da rese problem alavih a mozda bi moglo da se pomogne i onima koji ne mogu da se ugoje ili to nije bolest a ovo jeste...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA