VEROVALI ILI NE: Kockar se postaje u vrtiću!

 
  • 0

Kako tvrde psiholozi, impulsivno ponašanje u vrtiću može da predstavlja okidač za sklonost ka kockanju kasnije u životu

Sve je više mladih ljudi koji olako gube novac u kladionicama, opsesivno igraju igre na sreću, mogu se videti po kasinima, ali su češće kod kuće za sopstvenim računarom, gde za novac igraju poker, sede za ruletom ili opsesivno iščekuju da im slot mašina izvrti voćkice koje donose džek-pot. Kockanje je veoma opasna bolest zavisnosti koja može da upropasti kako život samog kockara, tako i sve one kojima je stalo do njega, a psiholozi tvrde da se začeci ovog problema javljaju još u ranom detinjstvu.

Stručnjaci pokušavaju da nađu odgovor na pitanje može li patološka sklonost kockanju da potiče još iz perioda kada je dete išlo u vrtić. Kanadski istraživači pružili su zanimljive dokaze da bi to zaista moglo da bude tačno i skladu s tim su tokom 1999. godine intervjuisali vaspitače o ponašanju 163 deteta koja su tek krenula u vrtić.

Šest godina kasnije sproveli su telefonske intervjue s istom tom decom i ispitivali ih o tome koliko često igraju karte ili igraju tombolu, da li igraju video-lutriju ili druge video-igre za novac ili se klade na sportske događaje.

Za svaki poen više na lestvici koja je merila impulsivnost u vrtiću, istraživači su pronašli da je povezana s 25-postotnim povećanjem u učestalosti njihovih navika vezanih za kockanje u starijem uzrastu, naročito u višim razredima osnovne škole. Rezultati su se pokazali istinitim čak i kada su bili prilagođeni drugim faktorima rizika, kao što su roditeljske navike kockanja.

S obzirom na to da je kockanje u odraslom uzrastu povezano s mnogim problemima, uključujući zloupotrebu opijata i samoubistva, istraživači veruju da bi rezultati istraživanja trebalo da upute na potrebu za učenjem male dece o metodama za postizanje samokontrole. Prema mišljenju istraživača, to bi moglo da ima dugoročne posledice u osiguravanju toga da ono što se događa u vrtiću i završi u vrtiću.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA