Čuvajte se depresivnih lekara, više greše!

 
  • 0

Depresija kod mlađih doktora i specijalizanata neretko dovodi do grešaka u lečenju pacijenata

Za doktore na specijalizaciji koji pate od depresije postoji oko šest puta veća verovatnoća da će pogrešiti u lečenju, nego oni koji nisu depresivni. Tako barem tvrdi istraživanje sprovedeno na 123 specijalizanta pedijatrije u tri američke dečje bolnice.

Istraživači su otkrili da je 20 odsto specijalizanata patilo od depresije, a 74 odsto od “sagorevajućeg” sindroma (burn out). Tokom istraživanja, specijalizanti su napravili 45 grešaka u lečenju, a oni koji su bili u depresiji napravili su 6,2 puta više grešaka od svojih kolega koje nije mučila depresija.

- Rezultati istraživanja su pokazali da bi psihičko zdravlje doktora moglo da ima važniju ulogu za sigurnost pacijenta nego što se pre pretpostavljalo - rekli su autori istraživanja.

Dodatno, visok postotak onih mladih lekara koji pate od “sagorevajućeg” sindroma, što je u skladu i s rezultatima drugih istraživanja, pokazuje da bi metode koje se upotrebljavaju za podučavanje doktora mogle da uzrokuju stres koji oštećuje zdravlje specijalizanta. U Americi svake godine oko 98.000 pacijenata umre zbog greške u lečenju, a stresnost programa specijalizacije je, uključujući i manjak sna i vremena za odmor, među najčešće spominjanim razlozima za takve greške.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA