Martinke dobile novog gazdu

 
  • 2

Vlasnik "Hugo Bosa" otkupio je britansku kompaniju kultne obuće "Dr Martens"

Čuvenu britansku marku obuće “Dr Martens” otkupio je evropski investicioni fond Permira, vlasnik brendova "Hugo Bos" i "Valentino", za 300 miliona funti, odnosno za nešto više od 350 miliona evra.

Transakcija podrazumeva i preuzimanje malog pogona na severu Velike Britanije, gde se još proizvode ograničene serije legendarnih "martinki", a ostatak proizvodnje, počev od 2003, preseljen je u Aziju.

Ovo je istorijski momenat za britansku kompaniju, koju su 1960. godine osnovali nemački lekar Klaus Martins i britanski industrijalac Bil Grigs, a koju je kasnije preuzela porodica Grigs. Prvobitno, nemački lekar je ovu cipelu zamislio kao ortopedsku, dopunjenu jednim vazdušnim jastučićem, ali je taj model kasnije redizajniran u nešto moderniju verziju, koja je oduševila široku klijentelu 70-tih i 80-tih godina, od engleskih policajaca i pankera, do rok zvezda.

Kompanija "Dr Martens" već nekoliko godina beleži rast, a prošle godine je prodaja skočila za 45 odsto, na 160,4 miliona funti (187,8 miliona evra). Operativni profit porastao je sa 15 miliona na 22,9 miliona funti (35 miliona evra), dok je njegova očekivana vrednost za 2013. godinu oko 30 miliona funti.

Glavna tržišta "martinki" su američko i evropsko, gde kompanija ostvaruje po polovinu godišnjih prihoda.

(Tanjug)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    25. oktobar 2013 | 17:24

    Ko nije nosio Martinke, ne zna sta je neudobnost!

  • Chwarak

    25. oktobar 2013 | 18:19

    Jesu neudobne, ali su mocne! Doduse udobnije su od nasih vojnih. U vojsci sam plakao od bolova u nogama i zuljeva po tabanima i prstima dok nam nisu rekli da mozemo da nosimo martinke!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA