LIČNA HIGIJENA: Koliko često se kupate?

 
  • 6

Prema najnovijim sazanjima, tuširanje jednom nedeljno je sasvim dovoljno

- Moramo se kupati, prljavštinu stresti. Nečistoća privlači rđu i bolesti - ovako nas je kad smo bili mali učio čika Jova Zmaj. Međutim, novi trend pod nazivom "Cleansing reduction"  sve više uzima maha na Zapadu. Pobornici ovog životnog stila kupaju se najviše jednom nedeljno.

List podseća da je svakodnevno tuširanje ušlo u modu tek u relativno skorije vreme i da se pre manje od jednog veka smatralo da se treba kupati najviše jednom u nedelju dana. Prvi koji su ovaj trend pozdravili su dermatolozi, koji podsećaju da čestim tuširanjem i kupanjem sve više tanjimo zaštitni sloj kože.

Naučnici Univerziteta u Kaliforniji, koji su proučili ovo pitanje, smatraju da često kupanje može da poremeti prirodnu floru kože i njena zaštitna ulja koja predstavljaju branu protiv infekcija. I ekolozi podržavaju novu naviku, navodeći da smanjenjem vremena provedenog pod tušem ne samo da štedimo energiju, već i štitimo životnu okolinu.

U taboru promotera "Cleansing reduction" su i mnogobrojne poznate ličnosti, poput princa Harija, Džesike Simpson i sestara Olsen, koje kosu radije peru suvim šamponom nego vodom. A glumica Amanda Sejfrid je nedavno svima koji žele da imaju lepu, zdravu kosu poručila sledeće: "Nemojte je prati!".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Invisible

    23. oktobar 2013 | 02:43

    Ali taj trend kupanja jednom nedeljno se izuzetno postuje.. mislim udjite u gradski prevoz ( po mogucstvu u Beogradu ) u julu mesecu i uvericete se...

  • Њ

    23. oktobar 2013 | 01:13

    Кад си прљав окупај се, кад си чист мириши наоколо. Просто је. Некоме је потребно сваки дан, некоме сваки други а некоме једном у три дана. . .није исто ако си играо фудбал или ако си преседео цео дан у кући. . .

  • jsvd

    22. oktobar 2013 | 23:26

    Jao bljaaakkkk...pa da ljudi smrde kao tvorovi,jednom nedeljno. Boze me sacuvaj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA