ČUDESNA CIKORIJA: Biljka koja skida šećer

 
  • 6

Biljka koju su naše bake koristile da sprave napitak sličnog ukusa kao što je kafa, cikorija, veoma je zdrava i donosi mnogo blagodeti za naš organizam

Tokom jeseni i zime na pijaci može da se nađe cikorija, biljka bogata vitaminima, mineralima, belančevinama i drugim nutritijentima. Ljudi nisu svesni koliko je ova biljka zdrava kao sveža, a još manje da može da pomogne dijabetičarima da snize nivo šećera u krvi.

U vremenima kriza, naše mame i bake koristile su je kao zamenu za kafu, a u narodnoj medicini poznata je kao lek za oboljenja jetre i žučnih puteva, jačanje imuniteta, malokrvnosti, potpomaže varenje hrane i sastavni je deo mešavina za čišćenje organizma.

Čaj od korena divlje cikorije priprema se tako što se puna supena kašika suvog korena prelije litrom ključale vode i kratko prokuva. Pije se tri puta dnevno, a stimuliše i poboljšava izlučivanje mokraće i na taj način efikasno eliminiše nagomilane toksine, istovremeno jačajući organizam.

Čaj protiv šećerne bolesti, bolova u želucu i bolesti jetre: popariti pet grama lista cikorije sa 2,5 dl vrele vode i posle 10 minuta procediti. Piti po jednu šolju ujutru i jednu šolju uveče pre spavanja.

(Telegraf.rs / Novosti)

Video: Milena Radulović: U "Ožiljku" prvi put igram glavnu žensku ulogu u seriji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA