TINEJDŽERI, PAŽNJA: Pića s kofeinom uništiće vam mozak!

 
  • 3

Konzumiranje tih pića naučnici Univerzitetske dečje bolnice u Cirihu povezali su s poremećajima ličnosti, shizofrenijom, teskobom i sporijim radom mozga

Gazirani bezalkoholni napici, kafa i energetska pića bogata kofeinom opasna su za tinejdžere, jer sprečavaju pravilan razvoj njihovog mozgaKonzumiranje tih pića naučnici Univerzitetske dečje bolnice u Cirihu povezali su s poremećajima ličnosti, shizofrenijom, anksioznošću i sporijim radom mozga.

Prema njihovim otkrićima, dovoljno je oko 300 do 400 mg kofeina na dan da se razvoj mozga poremeti u adolescentskom uzrastu, piše "Dejli mejl". Tu količinu kofeina imaju tri do četiri šoljice kafe, tri limenke energetskih pića ili velika boca kole, piše na sajtu Vitamini.

Najveća nuspojava kofeina je sprečavanje dubokih faza sna koje su ključne za stvaranje sinapsi u mozgu, a taj se proces u velikoj meri odvija od 13. do 19. godine života.

- Zbog kofeina se prekidaju sinapse i ometa njihovo stvaranje, a rad mozga je poremećen. Mozak prolazi kroz osetljivu fazu sazrevanja u pubertetu, a tada je kofein veliki neprijatelj - rekao je vođa studije profesor Reto Huber.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hulk

    7. oktobar 2013 | 20:10

    Prije će im facebook uništiti mozak nego ova pića..

  • Ivicanerka

    9. oktobar 2013 | 10:47

    Ma daj. Od 15-e se nalivam Koka kolom i kafom u velikim kolicinama i nista mi ne fali.

  • M

    28. februar 2015 | 15:12

    Bolje to nego cigare

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA