Uskoro stiže herpes-vakcina protiv HIV-a!

 
  • 1

Američki naučnici oduševljeno su predstavili rezultate istraživanja na majmunima koji su pokazali da nova vakcina uspešno štiti ove životinje od SIV-a, ekvivalenta ljudskom HIV-u. Isti princip trebalo bi uskoro da se primeni i na ljudima

Naučnici su došli do vakcine koja, zahvaljujući citomegalovirusu (CMV) iz porodice herpesa, uspešno štiti majmune od SIV virusa, ekvivalenta ljudskom HIV-u, izazivaču neizlečive side, navodi Bi-Bi-Si. Američki stručnjaci oduševljeno su predstavili rezultate istraživanja koji su pokazali da je u slučaju devet od ukupno šesnaest majmuna vakcina protiv SIV-a bila delotvorna.

Isti princip trebalo bi sada primeniti i na ljude i ispitati koliko vakcina može biti efikasna u sprečavanju širenja HIV-a. Profesor Luis Piker sa "VGTI" instituta Univerziteta u Oregonu tvrdi kako je iskorenjivanje ovog, kao i bilo koje druge vrste virusa, veoma težak posao, jer uvek mogu postojati ćelije koje su izmakle analizi.

Tim naučnika radio je s veoma agresivnom vrstom virusa pod nazivom SIVmac239, koji je i do sto puta smrtonosniji kod majmuna nego što je HIV kod ljudi. Majmuni zaraženi virusom umirali bi u proseku posle dve godine. Iako su i posle ovog vakcinisanja pojedini majmuni izgubili bitku protiv virusa, u slučaju više od polovine posmatranih životinja koje su primile vakcinu situacija je bila znatno bolja.

- U dobrom delu slučajeva, uz veoma stroge kriterijume, došli smo do situacije u kojoj u telu majmuna nije ostao nijedan trag virusa - navodi profesor Piker.

Vakcina je zasnovana na drugom virusu, citomegalovirusu (CMV) iz porodice herpesa, koji je upotrebljen kako bi se odbrambeni sistem majmuna pokrenuo na borbu protiv molekula SIV-a. Naučnici su prvo vakcinisali makaki-rezus majmune, nakon čega su ih izložili SIV-u. Uočili su da se u početku virus brzo stabilizuje u organizmu i širi još brže. Ali već sa prvom reakcijom organizma i njegovog odbrambenog sistema, virus je bio uništen.

Majmuni koji su pozitivno reagovali na vakcinu, nakon vakcinacije bili su otporni na virus narednih godinu i po do tri godine. Profesor Piker objašnjava da njegov tim i dalje radi na tome da otkrije razlog zašto je vakcina "radila" samo u slučaju devet od šesnaest majmuna.

- Razlog bi mogao da bude u tome što je SIV veoma patogen virus, i ovo je najbolje što možemo da postignemo. Bitka je i dalje u toku, i za sada je rezultat takav da polovina slučajeva daje pozitivne rezultate, dok u polovini slučajeva majmuni, nažalost, umiru - objasnio je profesor Piker.

Ono što javnost najviše interesuje jeste to da li bi iste ili slične vakcine mogle da se koriste i kod ljudi, s obzirom na to kolika je sličnost SIV-a i HIV-a. Kako bi došli do tog otkrića, profesor Piker navodi da je potrebno da se uvere da je njihov proizvod sto odsto bezbedan, jer bi rizik bio suviše velik.

(Telegraf.rs / RTS)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA