Trudnice, ako ne želite carski rez, vežbajte!

 
  • 4

Zabluda je da je u toku trudnoće vežbanje zabranjeno. Štaviše, lekari svim ženama koje čekaju bebu preporučuju laganu fizičku aktivnost

Tokom trudnoće dolazi do različitih promena koje predstavljaju adaptiranje organizma na "drugo stanje".  Zabluda je da je u toku trudnoće vežbanje zabranjeno. Upravo se što više fizičkih aktivnosti preporučuje u trudnoći.

Malo brže šetnje tri puta nedeljno prepoloviće rizik od toga da će trudnica roditi preteško dete, što je glavni uzrok hitnih operacija prilikom porođaja.

Carski rez je, inače, kako su naučnici ranije utvrdili, povezan sa gojaznošću kod dece, kao i s tim da su sklonija infekcijama, astmi i dijabetesu.

Istraživanje je sprovedeno na 510 trudnica kojima je vežbanje u trajanju manje od 20 minuta samo dva dana u sedmici pomoglo da smanje šanse za rađanjem preteškog deteta. Takođe, broj očekivanih carskih rezova kod ovih žena pao je za 34 odsto, objavio je časopis "British Journal of Sports Medicine".

Takođe, lekari upozoravaju i na to da je veća mogućnost da će gojazne žene imati carski rez.

( Telegraf.rs/Izvor: Klix )

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrea

    5. avgust 2013 | 12:38

    Nisam pristalica carskog reza bez opravdanog medicinskog razloga ali nikada ne bih zene koje ga zele nazvala glupacama ili ga zabranjivala. Ne bih cak ni potpisala zabranu neupotrebe epidurala, a licno sam zgrozena neznanjem zena koje trpe nenormalne bolove pod parolom da je bolje za bebu da "osete" bolove.. O vristanju, bacanju po stolu, vezivanju za sto, te opravdanoj grubosti akusera u pokusaju da smire porodilje kako bi ih porodili, da ne govorim.

  • ivana

    5. avgust 2013 | 11:23

    Pa sve više glupaca,želi carski rez...ja bi ga zabranila ako nije neophodan....

  • to sam ja

    7. avgust 2013 | 12:09

    Ja mislim da one zene koje se odluče za carski propustaju najljepši dio svog života ja sam rodila prirodno i ništa ljepše u životu mi se nije desilo od toga da je bolilo je al nije sad da se bacas po krevetu tamo i sta ja znam ali ako netko bas hoće carski ko sam ja da mu sudim neka samo izvoli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA