HLADITE SE BEZ STRAHA: Klima-uređaji nisu opasni, dobri su i za decu!

 
  • 3

U današnje vreme izrazitih klimatskih promena, upotreba klima-uređaja nije ničiji hir već neophodnost, posebno za porodice u kojima ima male dece i starijih ljudi

Kada počne period tropskih, sve jačih i napornijih letnjih vrućina, svako će radije da uključi klima-uređaj, nego mesecima da trpi visoke temperature. Lekari tvrde da nema nikakvih razloga da ne klimatizujete prostor u kojem boravi i vaše dete.

Globalno otopljavanje uveliko pogađa i nas, a da ne govorimo kako je u "toplijim krajevima". Nema dileme da li je klimatizacija potrebna (svakako jeste), već kako na zdrav način rashlađivati prostor za život i rad, a naročito ambijent gde borave deca ili ljudi u trećem dobu.

Ne treba zaboraviti da klime nemaju samo ulogu da snižavaju visoke spoljne temperature, već one smanjuju i vlažnost vazduha, koja je neprijatna jednako koliko i vrućina.

Treba li klimatizovati prostor gde obitavaju mala deca?

Odgovor je kratak - treba, ali uz poštovanje nekoliko važnih principa, koje ako poštujete, neće biti bojazni da će dete imati zdravstvene probleme.

Osnovni principi upotrebe klima-uređaja 

Očistite filtere - Ovo je izuzetno važno jer prljavi filteri mogu da budu pravo leglo mikroorganizama (gljivica, ali i bakterija), koji se lako šire po stanu. Ako je klima nova, filteri su u redu, ali već posle jedne sezone filteri se pre prvog uključivanja uređaja moraju oprati. To je posao od desetak minuta - u uputstvu se vidi kako se filteri skidaju, a ovo je idealan poslić za tate.

Proverite ispravnost klime - Ovo je posebno bitno upozorenje za klima-uređaje koji se koriste nekoliko godina. Ako primetite neobičan miris posle uključivanja ili da "nešto krči" dok klima radi, odmah je isključite i zovite majstora. Najbolje bi bilo da obavljate preporučene redovne servise pre nego što se problem desi.

Klima ne sme direktno da duva na dete - Lako je podesiti krilca ventilatora da duvaju tako da u prostoriji bude sasvim prijatno, a da niko od ukućana ne bude izložen direktnoj struji hladnog vazduha.

Podesite temperaturu - Ne pravite hladnjaču od stana! Pravilno je da temperaturna razlika “spolja-unutra” bude pet do sedam stepeni. Naravno, ako je napolju 40 stepeni, ovo je neprimenljivo i tada bi trebalo podesiti temperaturu ambijenta tako da svima bude prijatno. Nemojte svaki čas da palite i gasite klimu, to nema nikakvog smisla.

Ne izlazite s detetom naglo iz ohlađene prostorije - To je pravi šok za svakog, a naročito za dete. Ako planirate duže da budete van stana, pametno bi bilo barem pretnaestak minuta pre izlaska da isključite klimu. Ako vam se žuri ili zaboravite to da uradite, budite s detetom u hodniku makar pet minuta pre izlaska na vrućinu.

Izbegavajte nagli ulazak u rashlađen stan - Većina klima-uređaja novije generacije ima tajmere, tako da lako možete da podesite početak rada klima-uređaja na desetak minuta pre povratka kući. To nije zdravo. Bolje je po dolasku u kuću ili stan da uključite klimu, pa da se polako rashladite, nego da uđete u “frižider”. Naravno, ako podesite da vam u stanu bude samo pet stepeni manje nego napolju, onda možete da uključite klima-uređaj i pre povratka kući.

Šta s klimom tokom noći?

To zavisi od mesta stanovanja. Ako ste blizu šume ili reke, noći su prijatne, otvorite pozore i ugasite klima-uređaj (prethodno zaštitite dete od komaraca). Ako ste okruženi betonom, onda neka klima radi, ali uključite “sleep (night) mode”, koji skoro sve klime novije generacije imaju. Tako će temperatura biti prijatna, a dobar san je obezbeđen.

Da li je dobro imati klimu u kolima?

Naravno da jeste! Ako idete na duži put, klima je neophodna. Prethodno posetite servis, promenite filtere i prekontrolišite klima-uređaj. Podesite mlaz hladnog vazduha tako da ne bije u dete. Pre izlaska iz kola ugasite klimu barem na desetak minuta, a koji minut pre napuštanja vozila otvorite prozore da bi se dete naviklo na spoljnu temperaturu i izbeglo temperaturni šok.

Ako idete negde nakratko, na deset-petnaest minuta, besmisleno je uključivati klimu. Iz kola ćete izaći taman kada ste dostigli željenu temperaturu. Na taj način pravite nagle promene, koje detetu sigurno neće prijati.

Nabaviti klimu ili ne?

Zaključak je jednostavan. Ako se poštuju osnovni i dobro poznati principi zdrave klimatizacije, klima-uređaji dobri su za sve, pa i za sasvim malu decu. Jednostavno nema razloga da se kuvate.

Ako nemate klimu, mi vam preporučujemo fantastičnu promociju koju je za vas pripremio Neptun. U pitanju su izuzetno povoljni “Beko” klima-uređaji s besplatnom montažom i čak pet godina garancije. Ne propustite ovu jedinstvenu priliku da ovog leta rashladite svoju porodicu na zdrav način!

(dr Goran Vukomanović - MojPedijatar.co.rs)

Video: Uništena granata iz Prvog svetskog rata u Deliblatskoj peščari

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA