Postporođajna depresija češća kod neplanirane trudnoće

 
  • 0

Postporođajna depresija predstvalja izuzetan emocionalni teret, posebno kod majki koje nisu planirale da ostanu u drugom stanju

Postporođajna depresija, popularno nazvana bejbi bluz, 11 odsto puta je češća kod žena kojima se desila neplanirana ili neželjena trudnoća, nego kod onih  koje su svesno “pravile bebu”. Jednostavno, dame koje je trudnoća dočekala nespremne, tokom samog drugog stanja mnogo više se brinu o tome da li će negde pogrešiti i kako li će se snaći u ulozi majke u koju su naprasno “bačene”, pa tako nije čudno ni to da nakon porođaja upadnu u depresiju.

Istraživači sa Univerziteta Severne Karoline razgovarali su s gotovo 700 trudnica i podelili ih u tri grupe: one koje su planirale trudnoću, one koje nisu uopšte želele da imaju decu i one koje su htele, ali ne u trenutku kada im se to desilo. Zaključili su da je postporođajna depresija u prva tri meseca nakon porođaja 11 odsto puta češća kod majki koje su imale neplaniranu trudnoću, za razliku od žena koje su planirale (pet odsto).

 

Izgledi su bili neznatno viši godinu dana nakon porođaja (12 odsto, uporedo sa tri posto kod žena koje su planirale trudnoću).

- Mnogi faktori mogu da doprinesu javljanju postporođajne depresije. Međutim, rezultati našeg istraživanja pokazuju da neplanirana i neželjena trudnoća mogu da budu jedan od značajnijih preduslova za njeno javljanje. Neplanirana trudnoća, koja je izneta do kraja, može ostaviti dugoročne posledice po ženu. Zato bi medicinsko osoblje trebalo odmah nakon porođaja da porodilju pita o tome kako je došlo do začeća, da bi unapred procenili faktor rizika za postporođajnu depresiju - objasnila je autorka studije Rebeka Mersije s Ginekološko-akušerskog odeljenja klinike Univerziteta Severne Karoline.

Šta je to postporođajna depresija?

Postporođajnu depresiju karakterišu osećanja beznađa, tuge, iscrpljenosti i problema sa spavanjem. Dame koje muči bejbi bluz nisu u stanju da uživaju u svom detetu, a depresija u ovom periodu može da predstavlja ogroman emocionalni teret, pogotovo što društvo nameće ideju da “svaka novopečena majka mora da bude srećna”.

Kako možete da pomognete ženama u svom životu koje muči postporođajna depresija? Ponudite im praktičnu i emocionalnu podršku. Imajte više razumevanja za njihove potrebe i uverite ih da se, uprkos njihovom negodovanju, vrlo dobro nose s novom ulogom u svom životu.

Iako se smatralo da su za postoporođajnu depresiju odgovorne hormonske promene za vreme trudnoće i nakon porođaja, bejbi bluz nije rezervisan samo za žene. Rezultati pokazuju da na svaku majku koja pati od postporođajne depresije dolazi i jedan otac.

(Telegraf.rs /Ordinacija.hr)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA