OPREZ: Preslana hrana lomi kosti

  • 0

Japansko istraživanje sprovedeno na 213 žena u postmenopauzi, prosečne starosti 63 godine, posmatralo je odnos između unošenja soli i rizika od preloma kostiju.

Ispitanice anketirane o tome koliko često konzumiraju slanu hranu, merena im je gustina kosti, ravnoteža, snaga mišića i uzeti su im uzorci krvi. Rezultati su pokazali da su one žene koje su uzimale 7,561 mg soli dnevno (ekvivalentno 7 čizburgera u McDonalds'u) imale 4 puta veći rizik od pojave fraktura.

Autori su naglasili da kod dama koje nisu unosile previše soli nije bilo povećanog rizika od lomova. Takođe, studija je pokazala da rizik nije ni u kakvoj vezi s uzrastom, gustinom kostiju, indeksom telesne mase, niti nivoima kalcijuma i vitamina D u krvi. Preporučen dnevni unos soli je do 2, 300 mg dnevno.

(Telegraf.rs / Vitamini.hr)

Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA