ZDRAVO SUNČANJE: Ishranom do savršenog tena
Pojedine namirnice igraju važnu ulogu u zaštiti tokom sunčanja. Nisu samo losioni zaduženi za čuvanje vaše kože od opekotina i štetnih UV zraka, već im se, prema najnovijim istraživanjima, u zaštitnoj ulozi pridružuju i određene vrste hrane.
Naime, pre nego što pođete na plažu, obavezno ponesite zaštitni losion, ali tokom izlaganja jakom suncu vodite računa i o onome što ubacujete u usta jer su različite namirnice u stanju da obezbede adekvatnu zaštitu.
Paradajz čini našu kožu otpornijom na sunce, a obrađeni ili kuvani paradajz je još korisniji nego sveži.
Narandžasto voće i povrće poput šargarepe, slatkog krompira, bundeve, manga, kajsija ili dinja bogati su antioksidansom, beta-karotenom, koji šititi od opekotina.
Vitamini C i E pomažu u zaštiti od opekotina, čiste kožu i uništavaju ćelije od slobodnih radikala UV zraka.
FAT faktor, odnosno dodavanje maslinovog ulja, avokada ili neslanog oraha i semenki u salatu čini kožu bezbednijom jer FAT faktor ne samo da poseduje vitamin E nego je takođe prepun mononezasićenih masti.
Zeleno povrće pomaže u zaštiti kože i očiju. Osim što su bogati beta-karotenom, zeleno povrće kao što je kelj, spanać, brokoli, boranija, grašak, takođe su bogati luteinom i zeoksantinom. Ovi antioksidansi se nalaze u makuli oka i imaju ulogu da filtriraju UV dnevnu svetlost. Drugim rečima, oni se ponašaju kao prirodne naočare za sunce.
Tamna čokolada, odnosno antioksidans zvani flavanol koji se nalazi u kakau čini čuda. Ljudi koji jedu 20 gr čokolade sa visokim procentom kakao mase svaki dan u stanju su da izdrže duplo više UVB zraka nego oni koji uopšte ne konzumiraju čokoladu.
( T.M./ haber.ba )
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.