Zašto je pivski kvasac toliko zdrav?
Pivski kvasac je u narodnoj medicini poznat kao lek za mnoge bolesti. Preporučuje se u svim životnim dobima jer štiti jetru, oči, kožu, pomaže nestanku akni, otklanja umor, održava ravnotežu crevne flore, sprečava mučninu, ublažava teškoće sa varenjem i podstiče gubljenje težine.
Najbolje ga je uzimati kad je suv, jer ga tako organizam u potpunosti iskorišćava, sa vodom, uz glavne obroke. Dnevna doza, podeljena u tri jednaka dela, treba da iznosi između šest i deset grama.
U svežem stanju ga ne treba uzimati jer se brzo kvari, gorkog je ukusa, izaziva nadimanje. Uz to, gljivice kvasca u organima za varenje uzimaju vitamine B grupe iz hrane, koje su im potrebne za razmnožavanje. Tako organizam ostaje uskraćen za ove vitamine i druge hranljive sastojke iz hrane.
Od korisnih sastojaka posebno se ističu proteini, jer su slični proteinima životinjskog porekla. Šećer, gvožđe, oligoelementi i vitamini, posebno B grupe, sastojci su koji daju izuzetnu vrednost pivskom kvascu.
Suvi pivski kvasac ima značajnu ulogu u dijetoterapiji više bolesti. Pomaže kod dijabetesa, oboljenja organa za varenje, upale želudačne sluzokože, čira na želucu, oboljenja jetre i žučnih puteva, zatvora. Pivski kvasac trebalo bi uzimati bar dva puta godišnje, i to u trajanju od dva meseca, jer je toliko potrebno da se ispolji njegovo delovanje. U slučaju posebnih tegoba, uzima se dva puta dnevno do izlečenja.
(Telegraf.rs /izvor: Novosti.rs)
Video: U Biblioteci grada Beograda otvorena izložba "Knjiga od slika"
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
deda
Pa dobro kako se uzima onda pivski kvasac,kakv tekst treba uzimati a netreba ga jesti onakav kakav je.Kako onda.
Podelite komentar
Nebojša
Na koji ga onda način uzimati ijreli pogodan za glavu zbog vitamina b12
Podelite komentar