Devojke koje se bave sportom manje su nasilne

 
  • 0

Mlade žene koje često idu u teretanu ili se bave nekim sportom manje su nasilne. Međitim, ovo ne važi i za mladiće

Mlade dame koje redovno praktikuju fizičke vežbe manje će se upuštati u nasilničko ponašanje, navodi se u novom istraživanju.

Studija je prezentovana na godišnjem sastanku Pedijatrijskog akademskog društva u Vašingtonu. Tokom istraživanja, koje je počelo još 2008. godine, anketirano je 1.312 đaka u četiri srednje škole u Njujorku. Učenike i učenice ispitivali su koliko često se bave fiskulturom, koliko trbušnjaka rade tokom vežbanja, koliko je trajalo njihovo najduže trčanje u protekle četiri nedelje, kao i to da li su se bavili nekim timskim sportom u poslednjih godinu dana. Takođe, pitali su ih i da li su nosili oružje u proteklih 30 dana, jesu li tokom godine imali neki fizički obračun, kao i to da li su bili članovi neke bande.

Rezultati su pokazali da one devojke koje redovno vežbaju imaju mnogo manje sklonosti ka nasilničkom ponašanju. Zanimljivo je i to, da vežbanje uopšte ne utiče na dečake. Ipak, istraživači dodaju da se ovo sve ipak ne može uzeti zdravo za gotovo, budući da veliki broj njih nije želeo da odgovori na pojedina pitanja.

- Ovo istraživanje je samo početak, ali je pokazalo da redovna fizička aktivnost utiče na smanjenje nasilničkog ponašanja. Potrebno je dalje istraživati - kazao je glavni autor ove studije Noe Romo.

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA