BRAK UBIJA RAK: Oženjeni lakše prežive tumor

 
  • 0

Oženjeni muškarci imaju bolje šanse preživljavanja nakon dijagnoze tumora prostate nego samci

Oženjeni muškarci s rakom prostate nalaze se pod 40 odsto manjim rizikom od umiranja nego samci, pokazalo je novo istraživanje.

Razlog za ovo možda leži u činjenici da stres razvoda ili gubitak supružnika čini telo osetljivim na rak. Takođe, žene češće podstiču svoje partnere da potraže stručnu pomoć čim se jave simptomi bolesti. Čini se da srećan brak ima snažan zaštitan učinak protiv razornog delovanja tumora.

Nije potpuno jasno zašto brak jača izglede preživljavanja, no jedna teorija kaže kako su muškarci, nedavno razvedeni ili postali udovci, pod većim rizikom od oboljenja zbog štetnog učinka koji stres ima na telo. Takođe, oženjeni muškarci češće traže stručnu pomoć na prvi znak simptoma, jer ih supruge podstiču i podržavaju u tom smeru.

Rezultati studije, objavljeni u časopisu "Canadian Journal of Urology", podupiru slične ranije radove koji su dokazali kako duga, harmonična veza ima pozitivne učinke na zdravlje. U 2011. godini međunarodno istraživanje koje je uključilo 163.000 volontera ustanovilo je kako su neoženjeni muškarci s rakom prostate pod 30 odsto većim rizikom od umiranja nego oženjeni ispitanici. Tumor je kod oženjenih muškaraca takođe slabije napredovao, jer su na vreme potražili pomoć.

Foto-ilustracija: Foter/

Gotovo 32.000 slučaja raka prostate se dijagnostikuje svake godine u Velikoj Britaniji, a 10.000 muškaraca umre od ove bolesti. Rizik se povećava s godinama, a muškarci stariji od 50 godina skloniji su oboljenju ako postoji istorija bolesti u porodici. Rana dijagnoza ključna je kako bi se povećale šanse preživljavanja.

Kako bi videli može li bračni status znatno delovati na stopu smrtnosti, stručnjaci klinike "Mejo", proveli su istraživanje na gotovo 116.000 muškaraca između 1988. i 2003. godine, a zanimalo ih je kod koliko se ispitanika javio rak prostate tokom vremena. Kada su dobijene rezultate uporedili s bračnim statusom ispitanika, ustanovili su kako su oženjeni muškarci bili manje skloni da odu na pregled kada je u pitanju bio manje opasan tumor u ranijoj fazi. Neoženjeni muškarci takođe su imali 40 odsto veći rizik od umiranja, nego oni s partnerkom. Pet godina nakon dijagnoze, ustanovili su stručnjaci, 89 odsto oženjenih muškaraca i dalje je bilo živo u poređenju sa 80 odsto samaca.

Rak nije jedino područje gde brak donosi prednosti. Studija iz 2010. godine sprovedena na Univerzitetu Džons Hopkins u Baltimoru takođe je pokazala kako su srećno oženjeni muškarci manje skloni artritisu. Naime, osećali su manje boli u zglobovima, i to zato što je emocionalna stabilnost donela sreću koja je delovala kao blokator bola.

(Ordinacija.hr; Telegraf.rs)

Video: Vakcinacija protiv sezonskog gripa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA