Začini iz špajza koji ublažavaju bol

  • 0

Mnogi prirodni lekovi protiv bolova kriju se u kuhinji. Ljudi često kada osećaju bolove posežu za lekovima koji i nisu tako dobri za organizam, naročito ukoliko se češće konzumiraju. Međutim, da li vam je ikada palo na pamet da se okrenete prirodnim, bakinim receptima kako biste ublažili tegobe? Verovali ili ne, u vašoj kuhinji se kriju mnogi začini koji nude čitav niz korisnih zdravstvenih tretmana.

Kurkuma olakšava gorušicu

Ljuti i gorki začini poput kurkume (koja je jedan od glavnih sastojaka indijskog karija) odlični su u borbi protiv gorušice.  Kurkuma podstiče lučenje sokova koji razgrađuju hranu u želucu i sprečava povećano izlučivanje želudačne kiseline.

Ukoliko vam kurkuma ne pomogne, pre jela popijte 2-3 kapsule s ekstraktom kurkume (od pola do jednog grama), koje možete da nabavite u prodavnicama zdrave hrane.

Čaj od ruzmarina leči glavobolju

Kada bolno pulsiranje glave ne prestaje, umesto uobičajenih lekova isprobajte čaj od ruzmarina. Ta začinska biljka pospešuje cirkulaciju i opušta mišiće. Jednu kašiku ruzmarina prelijte kipućom vodom i preklopite šolju na deset minuta. Potom procedite i popijte čaj. Učinite to triput dnevno i migrena će nestati.

Đumbir u borbi protiv migrene

Još jedan provereni lek protiv glavobolje je đumbir. On pomaže da krv u celom telu jednako protiče, što je ključna stvar u prevenciji migrene. Iscedite sok svežeg đumbira od kojeg će vam brzo nestati bol. Takođe, možete i da grickate komadiće ušećerenog đumbira. Ukoliko imate česte glavobolje, đumbir unesite u svakodnevnu ishranu.

Majčina dušica za bolne i upaljene sinuse

Majčina dušica je snažno antiseptično sredstvo i tradicionalni lek protiv disajnih infekcija. Ona vrlo brzo olakšava disanje i ublažava upalu sinusa. Jednu do dve kašike čaja prelijte kipućom vodom i poklopite na deset minuta. Potom procedite i popijte svoju dozu mirisnog čaja koji će blagotvorno delovati na vaše disajne organe.

Nana ublažava ubode insekata

Nana je dobra lek koji bol i peckanje nakon uboda insekta umiruje za veoma kratko vreme. Dovoljno je da na ranu od uboda nanesete kap eteričnog ulja ove biljke i odmah ćete osetiti olakšanje. Metvica poboljšava cirkulaciju koja pomaže otrovu da brže ode. Takođe, ona hladi mesto uboda pa nećete imati potrebu da se neprestano češkate po ranici.

Nakon nanošenja ulja na kožu pripazite da ono ne dođe u dodir s očima, jer bi to moglo da vam izazove nove nevolje.

Karanfilić za zubobolju

Zubobolja nas uvek snađe onda kada je najmanje očekujemo. Međutim, ukoliko na svojoj polici sa začinima imate karanfilić koji je od davnina poznat kao prirodni anestetik, rešićete bola za čas posla. Nakapajte malo eteričnog ulja karanfilića direktno na bolni zub i desni. Ukoliko nemate ulje, uzmite celi karanfilić i utrljajte ga na bolno mesto.

Susam je takođe dobar za zubobolju

Dok ne uspete da dođete do svog zubara koji će trajno rešiti vaš bolni problem, protiv zubobolje se možete boriti i susamom. Te sitne semenke sadrže najmanje sedam sastojaka koji olakšavaju bol. Kuvajte susam (u meri 1:3) u vodi sve dok polovina vode ne ispari. Zatim ohladite dobijenu smesu i nanesite je na bolni zub.

Koktel od začina protiv prehlade i gripa

Začini, za kojima svakodnevno posežete prilikom kuvanja, uspešno vas mogu izlečiti od iscrpljujuće prehlade i gripa.

Lek iz vaše kuhinje napravite na sledeći način: Izrežite malo svežeg đumbira (30 grama), dodajte 1 štapić cimeta, 1 kafenu kašiku semenki korijandera, 3 cela karanfilića i krišku limuna. Sve to zalijte sa 4 decilitra vruće vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga, uživajte u napitku koji će ojačati vaš imunitet.

(Tamara Milić / hercegovina.info)

Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA