Izbirljivost po pitanju hrane nam je u genima
Najnovija studija pokazuje da su geni uzrok izbirljivosti hrane kod dece
Ako vas brine to što vaše dete mrljavi po tanjiru i neće da jede, znajte da je ovu osobinu zapravo nasledilo od vas.
Naučnici s Univerziteta u Severnoj Karolini sproveli su istraživanje ispitujući uticaj gena na izbirljivost prilikom isprobavanja novih vrsta hrane u dečjem uzrastu. U studiji je učestvovalo 66 blizanaca starih od četiri do sedam godina, a rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Obesity".
Studija je zasnovana na rastućem broju studija koje ukazuju da su geni ključne komponente koje određuju hoće li deca biti izbirljiva prilikom odabira hrane. Rezultati su potvrdili da je u 72 odsto varijacija procena nove vrste hrane posledica samih gena, a ostalo okoline u kojoj se nalaze.
Takođe, autori studije istraživali su povezanost između neofobije (izbegavanje ili odbijanje novih vrsta namirnica) i procenta masnog tkiva kod roditelja i dece. Rezultati su pokazali da ukoliko su roditelji imali višak kilograma da je isto uočeno kod dece koja su izbirljiva po pitanju hrane.
Autori su naglasili da su neka deca genetski sklonija da budu izbirljiva, što ne znači da njihovo ponašanje ne može da se promeni.
(Telegraf.rs)
Video: Gastroenterolog dr Saša Perić: Nadimanje, bolovi u stomaku, prejedanje, koji simptomi su alarm
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.