Smrdljiva istina o prdežima

 
  • 7

Svi ljudi ispuštaju gasove, u proseku 10 do 20 puta dnevno, bez obzira na manire i pol. Saznajte kako ovaj problem nastaje i na koji način sa njime možete da izađete na kraj

"Pustiti goluba" sigurno predstavlja jednu od najneprijatnijih stvari koje mogu da vas zadese na prvom izlasku sa suprotnim polom, ali i na porodičnim ili poslovnim ručkovima. Međutim, šta tačno uzrokuje ispuštanje gasova iz stomaka? Verovatno vam je manje poznato da su prdeži zapravo indikator lošeg zdravstvenog stanja.

Intestinalni gasovi sastoje se od smese azota, kiseonika, ugljen-dioksida, vodonika i metana. Ovo su uglavnom gasovi bez mirisa, ali mogu postati neprijatni kada se pomešaju sa drugim gasovima, poput sulfata. Do ovoga može doći na dva načina.

Prvo, ako gas ostane dugo u crevima, bakterije počinju da dodaju neprijatni smrad vodonik sulfida. Druga stvar zbog koje će vam gasovi biti neprijatniji jeste od konzumiranja određenih vrsta hrane, posebno onih koje su bogate sumporom.

Namirnice kao što su karfiol (i ostatak porodice kupusa), pasulj, jaja, sir, beli i crni luk i meso ozloglašeni su po svom efektu na želudačne gasove upravo zbog visokog sadržaja sumpora u njima. Takođe i šećeri kao što su melitroza, stahioza i verbaskoza proizvode gasove jer kada dospeju u creva, bakterije podivljaju i gas se nekontrolisano oslobađa.

Dakle prdeži mogu poticati od vazduha koji udišemo, gasova koji dospevaju u creva iz krvotoka, gasova koji su proizvod hemijskih procesa u želudcu i delovanja bakterija u crevima. Ova poslednja dva izvora su razlog za brigu.

Ako se hrana koju ste pojeli ne vari pravilno, onda se ili fermentira ili truli u stomaku, oslobađajući toksične gasove. Na duže staze ovi otrovni gasovi mogu izazvati ozbiljne poremećaje poput gorušice, grčeva, nadimanja, zatvora, krvave stolice, kolitisa i drugih problema. Većina ljudi u svakom trenutku ima najmanje kilogram nesvarene hrane koja truli u digestivnom traktu. Krvotok apsorbuje toksine koji nastaju procesom truljenja što vodi do alergija, osipa, glavobolja i mučnina.

Jedan od najčešćih razloga zašto hrana ostaje polusvarena u crevima je naprosto nepravilno kombinovanje prehrambenih proizvoda. Svaka vrsta hrane zahteva drugačiju količinu hlorovodonične kiseline, pljuvačne amilaze i vremena od naših tela kako bi se uspešno svarila.

Kada u kuhinji kombinujemo namirnice koje se ne vare dobro zajedno, kao što su meso i krompir, šnicle i jaja ili sendviče sa sirom i šunkom, dobar deo obroka se ne svari već ostaje da truli u želudcu. Takođe ukoliko suviše često jedemo obroke, želudac gura delimično svarenu smesu, kako bi se oslobodio prostor za novu hranu.

Pored toga što hrana koja truli u vašim crevima uzrokuje smrdljive gasove i truje vam krvotok, prdeži takođe mogu da budu indikator različitih zdravstvenih problema.

Celijakija, od koje pati i naš teniserski as Novak Đoković, bolest je uzrokovana lošom apsorbcijom ugljenih hidrata. U blažem obliku poznata je kao netolerancija na gluten. Obično se manifestuje jakim stomačnim bolovima i nedostatkom vitamina u organizmu. U slučaju da patite od ove bolesti, trebalo bi da uklonite sve prehrambene proizvode koji sadrže gluten poput pšenice, raži i ječma iz svoje ishrane.

Netolerancija na laktozu, odnosno na mlečni šećer takođe može izazvati nekontrolisane gasove. Kada nemamo dovoljno enzima laktaze koji je neophodan za razlaganje laktoze na glukozu i galaktozu, mleko i mlečni proizvodi ostaju u našem sistemu za varenje,  bakterije njima hrane, što proizvodi smrdljive gasove. Kada neko ko nije tolerantan na laktozu konzumira u većim količinama većina šećera prolazi nesvareno kroz stomak u creva, gde apsorbuje mnogo vode i postaje hrana za bakterije koje stvaraju gasove i kiseline. To obično vodi do simptoma poput abdominalnog nadimanja, grčeva i proliva. Ukoliko spadate u one koji su netolerantni na laktozu, možete da probate sa uzimanjem digestivnih enzima ili naprosto uklanjanjem mlečnih proizvoda iz svoje ishrane. Uvek možete konzumirati druga mleka, poput kokosovog ili orahovog.

Infekcije digestivnog trakta. Postoje mnoge bakterije, virusi i paraziti koji mogu da izazovu infekciju sluznice creva i digestivnog trakta. Ovo može biti uzrokovano putovanjima po egzotičnm krajevima sveta gde higijena nije na visoko nivou. Infekcije su obično praćene dijarejom, groznicom i stomačnim bolovima. Ako sumnjate da patitite od takve infekcije, obavezno se obratite lekaru.

Candida albicanis, odnosno gljivična infekcija isto izaziva neprijatne gasove. Izvesna količina kvasca u našem crevnom traktu je normalna i zdrava, međutim prevelike količine uzrokuju brojne probleme. Kandida je prirodno prisutna u ljudskom telu i ima jako bitnu funkciju za rad organizma. Međutim pod određenim okolnostima kandida može izazvati promenu u svojoj strukturi i pretvoriti se u neprijateljski nastrojenu gljivicu koja raste u obliku sićušnih vlakana koji puštaju korenje u sluzokožu creva i prodiru u tkiva organa. Puštanje više gasova nego obično može biti simptom prekomernog bujanja ove crevne gljivice. Nadimanje i grčevi prilikom prekomernog ispuštanja gasova ubrzo nakon ručka mogu biti posledica ovakvog razvoja događaja, maročito ako se to dešava nakon unošenja hrana "okidača", poput šećera, peciva, hleba, piva, alkohola, sirća, fermentisane hrane i pasulja - namirnica kojima se kvasac hrani.

Dakle, šta vam je činiti ako patite od smrdljivih gasova? Pokušajte da iz ishrane uklonite uobičajene alergene kao što su pšenica i mlečni proizvodi. Izbcite i namirnice bogate sumporom. Uzimajte uz svaki obrok digestivne enzime. Obogatite svoju ishranu probioticima, bilo kroz hranu, bilo u obliku dodataka. Informišite se o pravilnom kombinovanju prehrambenih proizvoda. Idite kod gastroenterologa, ili možda specijaliste za infektivne bolesti, ukoliko sumnjate na parazite.

(A.Ć)

Video: Vuk Vidor za Telegraf.rs o uzbudljivoj izložbi koja nas očekuje u Comtrade-u

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Damir

    2. april 2013 | 12:49

    pa šta ima bolje nego se dobro isprdit, ono...da ti šupak utrne :-)))

  • miodrag

    2. april 2013 | 12:48

    znaci samo da jedemo detelinu da ne prdimo,vi napisaste skoro sve da ne jedemo :)

  • Kule

    6. decembar 2015 | 07:54

    ja vec godinama prdim u metrou skoro svako jutro. ono puno unutra , guzva ja prdnem svi se mrste ali niko ne zna ko je. tih ali opasan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA