Svaka druga žena s rakom dojke loše sprovodi terapiju

 
  • 0

Ukupno 49 odsto žena obolelih od raka dojke loše sprovodi terapiju, pokazalo je istraživanje objavljeno u britanskom medicinskom časopisu "British Journal of Cancer"

Istraživanje upozorava na to da pacijentkinje koje se leče od raka dojke u sve većem broju prekidaju hormonsku terapiju koja se obično prepisuje na pet godina. Taj prekid, međutim, nije bez posledica, jer povećava za 20 odsto opasnost od smrtnog ishoda zbog recidiva.

Retrospektivno istraživanje je obavila grupa naučnika s univerziteta u škotskim gradovima Dandi i Glazgov na 3.361 pacijentkinji sa dijagnostikovanim rakom dojke u periodu od 1993. do 2008. godine da bi se obavila analiza terapija koje su im prepisane i poštovanje njihovog sprovođenja.

Kao razlog lošeg sprovođenja terapije naučnici navode to što je sekundarne efekte tih lekova ponekad teško podneti. Naleti toplote, znojenje, mučnine, ali i veći rast telesne težine su faktori kojima mogu da se objasne ta odstupanja. Produžene terapije bi, međutim, mogle da budu od nesumnjivog značaja za zdravlje pacijentkinja.

List "Lanset" je 5. decembra 2012. godine objavio istraživanje koje su sproveli naučnici s Univerziteta Oksford. Oni su saopštili da bi broj umrlih od raka dojke mogao da bude smanjen za polovinu uz desetogodišnju terapiju lekom "tamoksifenom". Suprotno, klasična terapija na pet godina mogla bi da bude manje delotvorna.

(Tanjug)

Video: Vakcinacija protiv sezonskog gripa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA