Gazirana pića opasna po život

 
  • 0

Godišnje u svetu, kako se procenjuje, 180.000 ljudi umre od posledica konzumiranja zaslađenih napitaka

Kako su pokazali rezultati istraživanja predstavljenog na godišnjoj konferenciji u Dalasu, čiji je organizator Američko udruženje za srce, zbog gaziranih pića godišnje u svetu umre 180.000 ljudi.

To je prvi put da se iznosi cifra o smrtnim slučajevima prouzrokovanih konzumiranjem zaslađenih napitaka koji se dese svake godine, iako je drugim istraživanjima već utvrđena povezanost između konzumiranja tih napitaka i opasnosti od hroničnih oboljenja kao što su dijabetes, srčana oboljenja i rak.

Istraživači smatraju da ta otkrića treba da podstaknu uvođenje delotvornijih mera od postojećih za ograničavanje konzumiranja zaslađenih napitaka. Oni smatraju da bi to trebalo sprovesti uvođenjem taksi, masovnih komunikacionih kampanja i ograničavanjem prisustva gaziranih i drugih zaslađenih napitaka u prodaji.

Američko udruženje za srce savetuje da se količina kalorija koje se unose nedeljno u organizam preko gaziranih napitaka ograniči na 450.

(Tanjug)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA