Elektrošokovima protiv anoreksije

 
  • 0

Nova nada za osobe koje boluju od teških poremećaja ishrane nalazi se u električnoj stimulaciji mozga

Tim američkih i kanadskih stručnjaka je prvi put pomoću elektroda ugrađenih u mozak uspeo da pomogne ženama koje pate od teškog oblika anoreksije, objavio je medicinski časopis "Lanset". Oni ističu da je taj tretman još u eksperimentalnoj fazi i da je samo kod nekih pacijentkinja bilo poboljšanja, ali da ova tehnika obećava, izveštava AFP.

Posle devet meseci lečenja, tri od šest pacijentkinja koje su učestvovale u ovom ispitivanju (starosti od 24 do 57 godina) dobile su na kilaži, a popravilo se i njihovo psihičko stanje, odnosno popravilo im se raspoloženje, dok su se smanjili anksioznost, opsesivnost i prinudne radnje.

Ova tehnika je poznata pod nazivom "duboka stimulacija mozga" (DBS) i već je korišćena za lečenje nekih neuroloških poremećaja kao što su Parkinsonova bolest i hronični bol. Elektrode su ugrađene u deo mozga odgovoran za emocije s ciljem smirivanja poremećene električne aktivnosti.

Od neželjenih dejstava, kod jedne učesnice u istraživanju došlo je do epileptičnog napada, a registrovani su i povremeni napadi panike, mučnine i bolovi.

Anoreksija je obično hronična bolest od koje pati gotovo jedan odsto čovečanstva. Najčešće se dijagnozira kod devojaka starosti od 15 do 19 godina. Među psihičkim poremećajima anoreksija spada u one koji se najteže leče, a ima i jedan od najvećih procenata smrtnog ishoda - između šest i 11.

(Tanjug)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA