Šećer ne povećava rizik od dijabetesa
Hrana bogata šećerom ne povećava rizik od dijabetesa! Naučnici bolnice Rojal Kvin, sa Univerziteta u Belfastu, nedavno su objavili rezultate kliničkog ispitivanja tokom kog su istraživali uticaj unosa velike količine šećera na vaskularno zdravlje i insulinsku otpornost, za koju se tvrdi da je uzrok dijabetesa tipa II.
Istraživanje je rađeno na 13 zdravih muškaraca koji su bili podeljeni u dve grupe. Prva grupa je tokom šest nedelja unosila 25 odsto kalorija iz saharoze, a druga deset procenata od ukupnog dnevnog unosa. Ispitivanje se sastojalo od dve intervencije koje su trajale po šest nedelja a između njih je bilo razdoblje od četiri nedelje tokom kojih su se grupe vraćale svojoj uobičajenoj ishrani.
Ishrana obe grupe bila je sličnog makronutritivnog sastava (ugljeni hidrati, masti i belančevine), a razlika je bila u zameni saharoze skrobom i nije pokazala nikakav nepovoljan uticaj na povećan rizik od dijabetesa, ali ni na brojne druge metaboličke i fiziološke parametre poput elastičnosti arterija koja utiče na rizik od bolesti srca i nivoa glukoze u krvi.
Ipak, prehrana može da ima jak uticaj na rizik od razvoja dijabetesa tipa II jer uticaj zasićenih masti dokazano može negativno da utiče na povećanje šećera u krvi. Doktori savetuju da je najbolji način za smanjenje rizika obolevanja od dijabetesa promena stila života, odnosno smanjenje telesne težine, manji unos kalorija, kao i povećana fizička aktivnost.
Kod ljudi sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa II čini se da prehrana bogata ugljenim hidratima i siromašna mastima štiti od insulinske otpornosti. Takođe, i njima se savetuje zdrava telesna težina i aktivan stil života kako bi se smanjio rizik od obolevanja.
( Tamara Milić / mojezdravlje.ba )
Video: Ogromne gužve na granici sa Hrvatskom: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.