SVEŽE I ZDRAVO: Povrće koje treba jesti u februaru

  • 1

Zima je u svom punom jeku i zaista je malo zeleniša na domaćim pijacama. Ipak, februar je mesec raznoraznog povrća koje bi - uz klasike kao što su šargarepa, paštrnak, peršun, luk, celer i kupus - trebalo konzumirati baš tokom ovog meseca, dok je najsvežije. Evo nekih od njih:

Rukola

Raste svuda i odličan je izvor proteina, vitamina B, dijetalnih vlakana, vitamina A, C i K. Takođe, obiluje folnom kiselinom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, fosforom, kalijumom i manganom. Najčešće se koristi kao salata. Rukola može biti ukusan i zdrav dodatak za picu.

Špargle

Odličan su izvor kalcijuma, cinka, magnezijuma i selena. Takođe, obiluju dijetalnim vlaknima, proteinima, vitaminom A, C, E, K i vitaminima B i D kompleksa. Sadrže gvožđe, kalijum i mangan. Špargle možete da pripremite na razne načine, kao supu, salatu, prilog jelima ili pak kao grickalicu za međuobrok.

Cvekla

 

Bogata je vitaminom C, gvožđem i magnezijumom. Sadrži mnogo dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalijuma i mangana. Cvekla može poslužiti kao salata a od nje mogu i da se pripreme supa, prilozi, sokovi, pak čak i kolači.

Brokoli

 

Dobar su izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora i selenijuma. Odličan su izvor vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalijuma i mangana. Napravite supu od brokolija, musaku ili pak testeninu. Brokoli su ukusna namirnica koja se lako priprema.

Prokelj

 

Dobar je izvor tiamina, riboflavina, gvožđa, magnezijuma i fosfora. Takođe, pun je dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kao i kalijuma i mangana. Prokelj je neobičnog ukusa, pomalo gorkastog, zbog čega većini ljudi nije prvi u vrhu liste omiljenog povrća. Ipak, prokelj može biti ukusan ako se pripremi pravilno. Kako biste uživali, probajte da napravite kajganu s prokeljom i parmezanom.

( Tamara Milić / Mojezdravlje.ba )

Video: Konferencija za medije povodom prve ugradnje MitraClip uređaja u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    21. februar 2013 | 09:03

    Sve je ovo lepo ali odakle meni sveze povrce u februaru (jedino uvozno) kad se tek u aprilu seje seme povrca -_-

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA