SAČUVAJTE PAMET: Hrana koja pospešuje rad mozga
Ovoga puta posvetićemo se očuvanju mozga i moždanih funkcija kao i ishrani koja pospešuje njegovo efikasno funkcionisanje. Nedavna istraživanja dokazala su da konzumiranje ovih 6 namirnica sprečava usporavanje rada najpametnijeg ljudskog organa.
Omega 3 masne kiseline
Konzumiranje ribe, naročito lososa, odličan su izvor masnih kiselina koje pospešuju moždane funkcije i smanjuju depresiju.
Zeleni čaj
Konzumacijom zelenog čaja efikasno se poboljšava proces razmišljanja a njegov efekat povezan je sa kofeinom koji ovaj čaj sadrži u sebi.
Borovnica
Ova voćka takođe pospešuje razmišljanje a prema najnovijim istraživanjima, žene koje je jedu mnogo borovnica imaju manje šanse za dobijanje od srčanog udara.
Magnezijum u povrću
300 biohemijskih reakcija zavisi od magnezijuma koji sadrži telo. Grašak je povrće koje je izuzetno bogato njime i treba ga konzumirati u što većim količinama kako bi se funkcije mozga očuvale i ubrzale.
Orasi
Antioksidansi u orasima smanjuju rizik od mnogih oboljenja među kojima i od čuvene Alchajmerove bolesti.
Čokolada
Nekoliko istraživanja pokazalo je da je čokolada izuzetno poželjna za mozak i da je treba konzumirati češće. Naravno, bitno je da čokolada bude tamna, odnosno da bude sa što većim procentom kakao udela.
(Tamara Milić / mojezdravlje.ba)
Video: Gori automobil u blizini Slavonskog Broda: Vatra "progutala" vozilo
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.