MOĆNA PARADAJZ PILULA: Smanjuje rizik od infarkta i šloga

 
  • 0

Pilula nazvana “Ateronon” sadrži hemikaliju poznatu kao likopen za koji je utvrđeno da može otčepiti arterije. U pitanju je jedan od najzdravijih sastojaka paradajza

Detaljnije istraživanje pokazalo je da ovaj prirodni lek snižava krvni pritisak i poboljšava cirkulaciju. Istraživači veruju da pilula može smanjiti posledice srčanih bolesti, rizik od moždanog i srčanog udara, pa čak i dobijanja raka.

Likopen je modifikovan tako da ga krv lakše apsorbuje nego što bi to bio slučaj tokom unošenja prirodnog likopena iz paradajza.

- Mislimo da su ovi rezultati dobra vest i potencijalno veoma značajni, ali moramo dalje da istražujemo kako bismo utvrdili da li vode i smanjenju broja srčanih i moždanih udara – rekao je Jan Vilkinskon, direktor Kembridž univerziteta.

Rezultati dvomesečnog istraživanja pokazali su da je pilula pomogla boljem radu ćelija krvnih sudova. Ćelije su postale osetljivije na azot-monoksid, gas koji kod zdravih ljudi širi krvne sudove i pojačava protok krvi tokom vežbanja.

Naučnici su stvorili ovu pilulu da bi mogli da je koriste pacijenti koji ne mogu da uzimaju lekove koji snižavaju holesterol i veruju da ima bolje efekte na zdravlje.

- Modifikovani likopen zaista ima efekta na funkciju entodela, može imati pozitivne efekte na gotovo svaki upalni proces, pa i artristis ili dijabetes. Možda je prerano reći, ali mislimo da može i da uspori rast i razvoj kanceroznih ćelija – rekao je David Ficmoris, profesor kliničke medicine na Birmingem univerzitetu.

(kliX.ba; Telegraf.rs)

Video: Vakcinacija protiv sezonskog gripa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA