ŠTA NAJVIŠE PRIJA MOZGU: Vino, zeleni čaj i kafa podstiču misli

Čini vam se da je voda jedino piće koje bistri misli? Varate se, pogledajte koja su to blagotvorna dejstva zelenog čaja, kafe i vina

  • 0

Postoje pića koja vaše mentalno zdravlje i kognitivne funkcije mogu učiniti boljima. Osim što su delotvorna, ova pića su ukusna i u njima ćete uživati.

Zeleni čaj

Lekovita svojstva zelenog čaja su više-manje svima poznata, ali kineski naučnici su ustanovili da zeleni čaj sadrži spojeve koji pomažu u regeneraciji ćelija mozga.

Crveno vino

Svi znamo da je dobro za srce i zdravlje kardiovaskularnog sistema, ali jedno istraživanje je pokazalo da crno vino podstiče rast neurona. Ipak, ključna je umerenost jer crno vino sadrži alkohol i preterano konzumiranje može imati negativan učinak na vaš mozak.

Kafa

Uz čaj, kafa je najpopularnije piće sveta. Mnogi bez jutarnje kafe ne mogu kvalitetno da započnu dan. Osim trenutnog osećaja budnosti, kafa ima dugoročno pozitivno delovanje na vaš mozak. Poboljšava pamćenje i reflekse. Kofein stimuliše delove mozga koji su zaslužni za koncentraciju i pamćenje. Takođe, štiti od nastanka raznih bolesti nervnog sistema.

(Telegraf.rs / Mojezdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA