Virusom HIV-a devojčicu izlečili od leukemije!

 
  • 0

Naučnici na Univerzitetu u Pensilvaniji pronašli su način kako se pomoću HIV-a boriti protiv raka

Sedmogodišnja Ema Vajthed je pre samo nekoliko meseci bila na samrtnoj postelji zbog leukemije otporne na hemoterapije. Međutim, zahvaljujući novom tretmanu njena bolest je sada u remisiji.

Ema je jedan od prvih pacijenata na kojima je uspešno testirana nova metoda borbe protiv raka. Proces uključuje odstranjivanje nekoliko miliona T ćelija (podgrupa limfocita) iz krvi pacijenta i njihovu genetsku manipulaciju modifikovanom verzijom HIV-a. T ćelije se nakon toga vraćaju u krvotok, gde se bore protiv raka.

Procedura je veoma rizična jer je prate visoke temperature i jake groznice. Terapija je zamalo ubila Emu, ali je ona ipak izašla kao pobednica i sedam meseci nakon tretmana je i dalje u potpunoj remisiji. Pacijentkinja je dobila novi imunološki sistem i dugovečnu mogućnost borbe protiv raka.

Osim Eme, ovom metodom su lečena još dva pacijenta. Jedan od njih je takođe u potpunoj remisiji, dok je kod drugog rak znatno oslabio, ali je još prisutan. Trenutni rezultati pokazuju da nova metoda ima veliki potencijal za lečenje leukemije.

Ipak, doktor Karl Džun, vođa istraživaćkog tima koji je osmislio ovu metodu, još ne želi da kaže kako je pronašao lek jer su potrebna još mnoga istraživanja da bi se metoda usavršila.

(NoviMagazin.rs; Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA