DOBRO SE NASPAVAJTE: Deset sati sna pojačava otpornost na bol

 
  • 0

Neprekinuti san u trajanju od deset sati može biti efikasniji za uklanjanje bolova od lekova koji u sebi sadrže kodein

Naučnici iz bolnice "Henri Ford" iz Detroita pokazali su da dužim snom možemo čak i ublažiti bolove. Desetosatno spavanje, umesto preporučenih osam sati sna, može lakše ublažiti bolove nego uzimanje kodeina, tvrde stručnjaci.

Grupu volontera (koje inače nisu mučili bolovi) podelili su u dve grupe: jedni su četiri noći spavali kao i inače, dok su drugi spavali deset sati. Stručnjaci su merili njihovu pospanost za vreme dana standardnim testovima kojima se dijagnostikuju problemi sa snom, a koji se oslanjaju na moždane talase, pokrete očiju, ritam srca i tonus mišića. Zatim su izmerili osetljivost ispitanika na bol koristeći izvor toplote.

Ispitanici koji su spavali 1,8 sati duže od drugih bili su budniji po danu i manje osetljiviji na bol. Štaviše, osobe koje su uživale deset sati sna prethodne noći držale su prst na izvoru toplote 25 odsto duže vremena. Istraživači su, takođe, ustanovili da je učinak sna jači od uzimanja 60 miligrama kodeina.

- Naši rezultati sugerišu koliko je važna prikladna količina sna kod raznih hroničnih oboljenja ili kao priprema za operaciju. Iznenadila nas jačina smanjenja osetljivosti na bol, uporedo sa smanjenjem kod osoba koje su uzele kodein – objavili su stručnjaci u časopisu "Sleep".

(Telegraf.rs)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA