MUŠKARCI, OPREZ: Sokovi i testenine povećavaju rizik od raka prostate

 
  • 0

Muškarci koji svakodnevno piju po jedan bezalkoholni zaslađeni napitak standardne veličine su pod povećanim rizikom obolevanja od agresivne forme raka prostate, poručuje tim švedskih stručnjaka sa Univerziteta u Lundu

Na uzorku od 8.000 muškaraca starosti od 45 do 73 godine, koji su u proseku praćeni petnaest godina, lundski stručnjaci utvrdili su kako su oni koji svakodnevno popiju “porciju” od 330 mililitara slatkih bezalkoholnih napitaka pod 40 odsto većim rizikom od agresivnog raka prostate nego ispitanici koji to ne čine.

Takođe je utvrđeno da su muškarci čija je ishrana bogata pirinčem i testeninama pod povećanim rizikom od blage forme raka prostate (koja često ne zahteva nikakvo lečenje) za 31 odsto. Oni pripadnici jačeg pola čija ishrana obiluje zaslađenim žitaricama za doručak su pod većim rizikom od rečene blage forme raka prostate za 38 odsto.

Osim što su podvrgavani redovnim medicinskim analizama, učesnici ovog istraživanja su vodili i dnevnik unosa hrane i pića. Neke ranije studije su pokazale da kineski i japanski imigranti u SAD češće obolevaju od raka prostate nego njihovi vršnjaci u matičnim zemljama.

- Dalja istraživanja toga kako geni reaguju na različitu ishranu, će učiniti mogućim da se izrade smernice hrane i pića za neke visoko rizične grupe – ističe Izabel Drejk, jedna od učesnica lundskog istraživanja.

(Tanjug)

Video: Vakcinacija protiv sezonskog gripa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA