ŠEĆERAŠI, DOBRE VESTI: Kafa ne povećava rizik od dijabetesa

  • 0

Na velikom uzorku, od preko 100.000 muškaraca i žena praćenih tokom 22 godine, utvrđeno je da su oni koji piju zaslađena pića pod 23 odsto većim rizikom da obole od dijabetesa tipa 2 nego oni koji to ne čine. Pritom, bilo je svejedno da li su u pitanju pića koja sadrže kofein ili ne. Time su opovrgnuti nalazi nekih ranijih studija koje su tvrdile da ovaj sastojak kafe povećava rizik od šećerne bolesti tako što privremeno onemogućava da organizam efikasno prerađuje šećer.

Stručnjaci s Harvarda su, takođe, utvrdili da redovno konzumiranje kafe smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 kod žena za osam odsto, bez obzira da li se radi o kafi sa ili bez kofeina.

Kod muškaraca koji redovno piju kafu s kofeinom, rizik obolevanja od dijabetesa tipa 2 je manji za četiri odsto, a kod onih koji piju kafu bez kofeina za sedam odsto. Za tu razliku još uvek nema objašnjenja.

(Tanjug)

Video: Đacima oči pune suza, zaplakaćete i vi: Učiteljica Kova ispraćena u penziju posle 40 godina rada

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA