URADIO TEST NA TRUDNOĆU: Saznao da ima rak testisa!

 
  • 0

Sve dame znaju kako funkcioniše test za trudnoću. Otpakujete štapić, pomokrite se na njega, sačekate nekoliko minuta, a ako linija poplavi ili pocrveni – to je znak da ste u drugom stanju. No, šta se desi kada jedan pripadnik jačeg pola uradi to isto?

Neimenovani mladić nedavno se na jednom zdravstvenom forumu pohvalio kako je iz čiste zabave uradio test na trudnoću i dobio rezultat da je bremenit. Srećom, u prvom komentaru javio se drugi korisnik foruma koji mu je ozbiljno sugerisao da ode da proveri zdravlje svojih testisa, jer je sasvim moguće da ima rak. Ispostavilo se da mu je ovaj čovek spasao život.

U čemu je stvar? Testovi za trudnoću rade tako što u mokraći detektuju prisustvo humanog horionskog gonadotropina (hCG), glikoproteinskog hormona koji rastući embrion i posteljica počinju da luče neposredno po začeću. Kada žena nije u drugom stanju, obično nije moguće detektovati njegovo prisustvo, baš kao ni kod zdravog muškarca.

Međutim, u slučaju retkog, ali veoma agresivnog tumora testisa, pod nazivom horiokarcinom, isto dolazi do lučenja hCG-a. Stručnjaci nisu sigurni zbog čega dolazi do lučenja ovog tipičnog ženskog hormona, ali važno je znati da je u pitanju veoma opasan kancer, koji se širi na druge organe toliko brzo da osoba njegovo prisustvo otkrije obično kad je već sve gotovo. U pitanju je tumor koji pogađa muškarce mlađe od 30 godina.

Pošto je mladić s početka priče ozbiljno shvatio savet svog virtuelnog prijatelja, ovog puta se, srećom, sve završilo dobro. Lekari su pronašli malecni tumor u njegovim testisima, izvadili ga, a nakon hemoterapije, pacijent se u potpunosti oporavio i nastavio sa normalnim životom.

Sad, pitanje je isplati li se svim momcima da odmah otrče u apoteku i urade test na trudnoću? Odgovor je da najverovatnije ne. Ova vrsta kancera javlja se u manje od jedan odsto svih tumora testisa, koji su sami po sebi retki, tako da ova priča zapravo samo predstavlja primer za sudbinsku sreću u nesreći.

(Telegraf.rs)

Video: Vakcinacija protiv sezonskog gripa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA