VAMPIRSKA TERAPIJA: Doza krvi mladih podmlađuje mozak starijih

 
  • 0

Iako zvuči kao scena iz filmova o Drakuli, krv mlađih osoba mogla bi da posluži za podmlađivanje mozgova ljudi u godinama, ali i jačanje njihovih mišića, jetre i imunog sistema

Eksperimenti su pokazali da kada se starijim miševima u krvotok ubaci krv mnogo mlađih životinja, veze između njihovih moždanih ćelija se podmlađuju i poboljšava im se pamćenje.  Terapija je toliko efikasna da osamnaestomesečni miševi postižu iste rezultate na memorijskim testovima kao i oni stari samo četiri meseca. Inače, ovi glodari obično žive između 18 meseci i dve godine.

Ukoliko se pokaže da je terapija bezbedna i uspešna i kod ljudi, mogla bi da počne da se koristi za usporavanje starenja. Ovakve terapije bi čak mogle da spreče ili uspore razvijanje oboljenja kao što je Alchajmerova.

- Da li smatram da ubacivanje mlade krvi u krvotok može da ima uticaja na mozak? Svakog trenutka sam sve više ubeđen u to da bi moglo. To nije nekakav lek koji bi mogao da im kojekakve propratne pojave. To je samo krv. U pitanju je obična transfuzija – objašnjava istraživač Saul Vileda.

Naučnici sa Univerziteta Stanford spojili su dva miša različite starosti. Napravili su veze između njihovih vena i arterija, tako da se njihova krv mogla mešati. Kod starije životinje je mlada krv izazvala jačanje veza između moždanih ćelija.

Prema nekim drugim istraživanjima, infuzija mlade krvi takođe je dobra za mišiće, jetru i imuni sistem. Međutim, sva istraživanja su još u ranoj fazi i proći će još dosta vremena pre nego što počnu ispitivanja na ljudima. Postoji mogućnost da se izoluju jedinjenja u krvi koja podmlađuju mozak i da se napravi pilula.

(kliX.ba / Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA