ZDRAVLJE U ČAŠI LIMUNADE: Limun uklanja kamen u bubregu
Bubrežni kamenci uglavnom se sastoje od kalcijuma, a najčešće ih izaziva prekomerna količina soli u ishrani, koja stimuliše izlučivanje dragocenih minerala putem mokraće. Druga vrsta kamenca stvara se iz mokraćne kiseline, nusprodukta koji je uzrokovan ishranom sa puno proteina.
Šta možete da uradite za sprečavanje nastanka kamena u bubregu? Pre svega, smanjite količinu soli koju unosite svakodnevnom ishranom (što manje jedite izvan kuće, pogotovo izbegavajte brzu hranu), preteranu količinu kalcijuma i proteina i pijte puno tečnosti koja će prepoloviti rizik razvijanja kristala u mokraćnom traktu.
U jednom istraživanju, kalifornijski stručnjaci razredili su 0,12 l soka od limuna u dve litre vode i ponudili bolesnicima s kamenom u bubregu. Ustanovili su kako je limunada značajno smanjila pojavu formiranja bubrežnih kamenaca s jednog na 0,13 kamenca po bolesniku.
Limun je zaista poseban. Od svih citrusa, sadrži najveću koncentraciju citrata koji na prirodni način inhibiraju stvaranje bubrežnih kamenaca. Sokovi drugog voća nemaju toliko mnogo ove supstance i njihov kiselkasti ukus nadoknađuje se kalcijumom i oksalatima - materijama koje upravo stvaraju bubrežne kamence.
Stručnjaci savetuju i to da preskočite zaslađivanje limunade šećerom. Radije izaberite kašičicu meda ili nekog drugog prirodnog zaslađivača.
(MojeZdravlje.ba)
Video: Igor Benčina o filmu "Volja sinovljeva"
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.