SPREČITE GRIP: Tinktura ehinaceje poboljšava imunitet

 
  • 0

Biljni lek ehinaceja predstavlja odličan dodatak ishrani za ljude slabijeg imuniteta, koji su skloni prehladama i virusnim oboljenjima, otkrila je studija Univerziteta Kardif sprovedena na 750 ljudi

Ehinaceja se obično uzima u vidu kapsula, tinkture ili kapi, a poznata je po tome da smanjuje rizik od virusnih oboljenja za više od 60 odsto. Naučnici su, takođe, otkrili da ehinaceja može ne samo da umanji simptome, već  i skrati trajanje bolesti.

Učesnici studije tri puta dnevno su tokom četiri meseca pili kapi ove biljke pomešane s vodom. U tom periodu imali su simptome gripa i prehlade ukupno 672 dana, dok su volonteri u kontrolnoj grupi koji nisu pili ehinaceju bili bolesni ukupno 850 dana.

- Ehinaceja sprečava i povratak infekcije. A ono što nas je posebno iznenadilo jeste efekat ove biljke na jačanje imuniteta – rekao je vođa studije prof. dr Roland Skup.

Osnovno delovanje ehinaceje usmereno je na jačanje imuniteta, naročito kod hroničnih infekcija disajnog sistema i mokraćnih puteva. Ehinaceja je prvenstveno namenjena kratkoj i intenzivnoj terapiji, a ako se uzima duže vreme potrebno je smanjiti preporučeno doziranje.

- Iako povoljno deluju na zaštitu organizma od virusa i infekcija, ehinaceju ne bi smeli da uzimaju ljudi s nekim oblikom autoimune bolesti, multiplom sklerozom i HIV-om, jer može imati kontraefekat i pojačati simptome – upozoravaju lekari.

Preporuka stručnjaka je da bi ehinaceju trebalo svakodnevno uzimati najmanje dve nedelje da bi postigla svoje puno preventivno dejstvo.

(Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA