NIJE VREDNO ŽIVOTA: Teški alkoholičari pod većim rizikom od raka

 
  • 0

Kako upozoravaju eksperti, alkoholizam povećava verovatnoću od oboljevanja od raka. Ipak, nepoznanica je kakve su posledice lakšeg i umerenog korišćenja alkohola

Studija iz SAD o povezanosti alkohola i rizika od raka pokazala je da lica koja u većoj količini konzumiraju alkohol u ispitivanjima navode da umereno piju, što onemogućava dobijanje pravih podataka.

- Ako niz alkoholičara na ispitivanju tvrdi da samo malo pije, posledice većeg konzumiranja alkohola se prenose na umereno konzumiranje. Međutim, postoji mnogo razloga zbog kojih bi preterano pijenje alkohola trebalo izbeći, a to važi i za slabiji unos ovakvih napitaka – ukazao je Artur Klacki na Evropskom kongresu onkologa u Beču.

Na skupu u Beču na kojem učestvuje više od 16.000 onkologa iz 12 zemalja, Derek Pauer iz irske bolnice Kork otkrio je da većina ispitanika studije urađene u njegovoj zemlji potcenjuju rizike od oboljenja od raka u vezi sa alkoholizmom, uticajem sunčevih zraka, ali i prekomernom telesnom težinom.

- Mitovi i nesporazumi o nastajanju i prevenciji raka su široko rasprostranjeni i onemogućavaju preventivne mere. Mnogo ljudi, bez obrazloženja, misle da udarac na grudi, stres, nošenje tesnog donjeg veša, korišćenje mobilnih telefona ili genetsko modifikovana hrana predstavljaju značajne faktore rizika – ocenio je Derek Pauer iz irske bolnice Kork.

Pauer je naglasio da su pre svega ishrana i stil života, uključujući pušenje, odgovorni za 90 do 95 odsto oboljenja od karcinoma, a samo pet do osam odsto je genetski uzrokovano.

(Tanjug)

Video: Vakcinacija protiv sezonskog gripa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA