Gojazne pubertetlije jedu manje-više od vršnjaka, a opet ne mogu da smršaju

 
  • 0

Novo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Severnoj Karolini ukazuje na iznenađujuće razlike u prehrambenim navikama dece sa prekomernom telesnom težinom u uzrastu između devet i 17 godina, u poređenju sa mlađima od devet godina

Činjenica je da gojazna deca ili ona sa prekomernom telesnom masom, koji imaju manje od devet godina, konzumiraju više kalorija dnevno nego njihovi vršnjaci. Međutim, kod debeljuškaste dece starije od devet godina ovaj obrazac je potpuno drugačiji. Zapravo, oni unose manje kalorija na dan, nego njihovi vršnjaci sa "normalnom" kilažom.

Buckasta deca najčešće prekomernu telesnu masu zadržavaju godinama, a istraživači tvrde da gojaznost nastaje kao posledica prejedanja u najranijim godinama detinjstva. Potom, kako stare, deca ostaju gojazna bez obzira na to što ne jedu više od svojih vršnjaka sa adekvatnom kilažom. Uzrok tome nalazi se verovatno u činjenici da su gojazna deca i deca sa prekomernom telesnom masom manje aktivna od svojih vršnjaka.

Rezultati istraživanja nagoveštavaju da su, u svrhu postizanja odgovarajuće telesne mase, potrebne drugačije strategije pomoći deci obe grupe.  Istraživači smatraju da je realno da se intervencije u najranijem detinjstvu fokusiraju na kalorijski unos, ali u kasnom detinjstvu ili adolescenciji trebalo bi se fokusirati na povećanje telesne aktivnosti.

U studiji je učestvovalo 19.125 dece uzrasta između 1 i 17 godina, a podaci o njima prikupljani su od 2001. do 2008. godine.

(Tanjug)

Video: Milena Radulović: U "Ožiljku" prvi put igram glavnu žensku ulogu u seriji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA