Sir smanjuje rizik od šećerne bolesti
Najnovije istraživanje pokazalo je da hranljivi sastojci sira umanjuju rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2, koji se najčešće povezuje sa prekomernom telesnom težinom. Rezultati su pokazali da oni koji redovno jedu sir imaju za 12 odsto manje šansi da obole od šećerne bolesti.
Naučnici nisu potpuno sigurni zašto su dobili takve rezultate. Pošto drugi mlečni proizvodi nisu pokazali nikakav koristan efekat, oni veruju da je ovaj fenomen povezan sa procesom fermentacije koji se dešava za vreme pravljenja sira.
Naravno, treba napomenuti da višak kilograma nosi ogroman rizik od oboljevanja od dijabetesa, pa zato konzumiranje prevelikih količina sira u pokušaju da se šećerna bolest spreči definitivno ne predstavlja najpametniji potez.
(kliX.ba)
Video: Ovako se Miša Majtan pripremao za plivanje za časni krst
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.