Pre par godina sam kupovao med na Saboru pcelara u Deliblatskoj pescari kod Devojackog bunara, ne znam da li se jos organizuje, proverite pa mozete tamo na izlet i po dobar med... :)
Staviti malo meda u metalnu kasikicu. Zagrejati odole do kljucanja npr. svecom ili upaljacem. Ne sme da promeni ni boju ni miris ni ukus...svaki med sam tako testirala i posle mnogo promasaja kupila pravi!
Ako se time ne bavi iz komercijalnih razloga, kako ce ti onda prodati med? Nije to bas ni jeftin hobi, tako da mislim da je malo onih koji to ne rade iz komercijalnih razloga, a ako ih i ima, to su oni sa par kosnica, a od njih ces tesko kupiti, jer tesko da im preostane nesto za prodaju.
Ala lupate...med ne sadrzi vodu!? Nektar kada se unese u josnicu ima i do 60% vode. Dozvoljen sadrzaj vlage je do 18%. Med ne sadezi secere !? Bas ste dosledni. Pcela dodavanjem enzima inverta u saharozu pokrece invertazu, razgradnju slozenog secera na dva monosaharida. Da nije sladak od zasladjivaca mozda ?
Teglu samo izokrenete naopačke, ako kroz med putuje balon vazduha prema gore onda je med pravi. Ako se diže puno malih balončića med je patvoren. Jednostavno.
A ko ce da dozvoli na pijaci da ja otvorim teglu i proverim da li je med pravi . Zasto se za to ne zauzmu inspektori koji sede u kancelariji i dzabe primaju platu
A ko ti garantuje da proizvod kvalitetom odgovara deklaraciji? U sustini, svi industrijski proizvodi imaju deklaraciju, a realno, sve sto se masovnije proizvodi, sve vise gubi na kvalitetu zarad vece zarade. Vjestacke arome, baze, kojekakvi poboljsivaci ukusa sve vise zamjenjuju prirodne sirovine.
Da bi bilo šta od ovog uradio prvo treba kupiti taj med, teško da će ti to dozvoliti na tezgi, a pogotovo rafu u marketu. Kad već puknem skoro 1000 rsd za kilo meda vala ću ga i pojesti kakav god da jeste.
Najzad jedan clanak,veoma koristan i poucan.Takve stvari pisati cesce.Komplimenti za telegraf.Manje pisati o kojekakvim pevacicama isportistima sa tri dana skole,oni ne zasluzuju da popunjuju stranice novina,samo zavaravaju mlade generacije.
Zak
Pre par godina sam kupovao med na Saboru pcelara u Deliblatskoj pescari kod Devojackog bunara, ne znam da li se jos organizuje, proverite pa mozete tamo na izlet i po dobar med... :)
Podelite komentar
Car
Врста јела пчелињи производ Температура сервирања хладно Главни састојци Фруктоза 38% Глукоза 31% Медија: Мед (3%) (1%) (1%) (2%) (1%) (1%) (1%) (3%) (1%) (1%) (1%) (0%) (2%) Мед Нутритивна вредност на 100 g (3,5 oz) Енергија 1.272 kJ (304 kcal) Шећери 82,12 g Прехрамбена влакна 0,2 g Витамини Рибофлавин (Б ) 0,038 mg Ниацин (Б ) 0,121 mg Витамин Б 0,068 mg Витамин Б 0,024 mg Фолат (Б ) 2 μg Витамин Ц 0,5 mg Минерали Калцијум 6 mg Гвожђе 0,42 mg Магнезијум 2 mg Фосфор 4 mg Калијум 52 mg Натријум 4 mg Цинк 0,22 mg Остали конституенти Вода 17,10 g Со 4 mg
Podelite komentar
Komentator
Staviti malo meda u metalnu kasikicu. Zagrejati odole do kljucanja npr. svecom ili upaljacem. Ne sme da promeni ni boju ni miris ni ukus...svaki med sam tako testirala i posle mnogo promasaja kupila pravi!
Podelite komentar
M2
Pravi med se ne kupuje na pijaci i u marketu već kod poznatog pčelara koji se time ne bavi iz komercijalnih razloga.
Podelite komentar
Dragan RS
@M2
Ako se time ne bavi iz komercijalnih razloga, kako ce ti onda prodati med? Nije to bas ni jeftin hobi, tako da mislim da je malo onih koji to ne rade iz komercijalnih razloga, a ako ih i ima, to su oni sa par kosnica, a od njih ces tesko kupiti, jer tesko da im preostane nesto za prodaju.
Podelite komentar
Eskalibur 64
Ala lupate...med ne sadrzi vodu!? Nektar kada se unese u josnicu ima i do 60% vode. Dozvoljen sadrzaj vlage je do 18%. Med ne sadezi secere !? Bas ste dosledni. Pcela dodavanjem enzima inverta u saharozu pokrece invertazu, razgradnju slozenog secera na dva monosaharida. Da nije sladak od zasladjivaca mozda ?
Podelite komentar
Toša
Teglu samo izokrenete naopačke, ako kroz med putuje balon vazduha prema gore onda je med pravi. Ako se diže puno malih balončića med je patvoren. Jednostavno.
Podelite komentar
Kusturica
Kamenovo selo pčelara,med par ekselans,kvalitet lige šampiona.
Podelite komentar
Srboljub
@Kusturica
Najbolji med je u Kamenovu kod Petrovca na mlavi, homoljski! Vekovima ga rade.
Podelite komentar
Lili kalimerk
A ko ce da dozvoli na pijaci da ja otvorim teglu i proverim da li je med pravi . Zasto se za to ne zauzmu inspektori koji sede u kancelariji i dzabe primaju platu
Podelite komentar
Mislilac
@Lili kalimerk
Tako je Lili bravo
Podelite komentar
Petar ns 66
Ništa bez deklaracije!
Podelite komentar
Dragan RS
@Petar ns 66
A ko ti garantuje da proizvod kvalitetom odgovara deklaraciji? U sustini, svi industrijski proizvodi imaju deklaraciju, a realno, sve sto se masovnije proizvodi, sve vise gubi na kvalitetu zarad vece zarade. Vjestacke arome, baze, kojekakvi poboljsivaci ukusa sve vise zamjenjuju prirodne sirovine.
Podelite komentar
Zgb
@Petar ns 66
Muljaju i sa deklaracijama
Podelite komentar
MIG
Kao planinar nalazio sam saće meda u drvetu koga su pčele napustile iz nekog razloga. Med nije kristalizirao.
Podelite komentar
Car
@MIG
To je med divljih pcela
Podelite komentar
Delije Republika Srpska ☆
Ko sme ovo da uradi na pijaci a da ga ne isprebijaju.
Podelite komentar
MinaGogi
Da bi bilo šta od ovog uradio prvo treba kupiti taj med, teško da će ti to dozvoliti na tezgi, a pogotovo rafu u marketu. Kad već puknem skoro 1000 rsd za kilo meda vala ću ga i pojesti kakav god da jeste.
Podelite komentar
MT
@MinaGogi
Mina, super ti je komentar!!!!! Nasmejala si me.
Podelite komentar
Zgb
Dobar clanak
Podelite komentar
pop
Najzad jedan clanak,veoma koristan i poucan.Takve stvari pisati cesce.Komplimenti za telegraf.Manje pisati o kojekakvim pevacicama isportistima sa tri dana skole,oni ne zasluzuju da popunjuju stranice novina,samo zavaravaju mlade generacije.
Podelite komentar
.S. S.
Kad ovo sve probam prodje mesec dana i posta stručnjak za probača meda a šta radi inspekcija oni lade se pod klimom a falš medu neka se valja!
Podelite komentar
dule
@.S. S.
Upravo tako druze....
Podelite komentar
Димитрије
@.S. S.
Hahaha koji komentar!!!!! Nemoj ti da se brineš mnogo za med već gledaj da se opismeniš malo.
Podelite komentar