SMANJITE STRES: Fobije i iracionalni strahovi izazivaju ubrzano starenje

 
  • 0

Visok nivo teskobe ili anksioznosti može nas učiniti starijim od naše realne biološke starosti i to čak za šest godina

Najnovija studija pokazala je da kod sredovečnih i starijih žena postoji povezanost između ubrzanog starenja i anksioznosti, odnosno nerazumnog straha od, na primer, gužve, visine ili spoljašnjeg sveta.

Ovo je utvrđeno uz pomoć telomera, kapica na vrhovima hromozoma koje štite genetski materijal od oštećenja. Iako se oni smatraju pokazateljima starenja, jer se skraćuju s godinama, među ljudima iste starosti skraćeni završeci se mogu povezati s povećanim rizikom od raka, srčanih bolesti, demencije i smrtnosti.

- Mnogi se ljudi pitaju kako nas stres tera da starimo brže. Ova je studija važna, jer je otkrila veze između stresa i mehanizma prevremenog starenja – kazao je psihijatar Olivia Okereke iz klinike u Bostonu.

Okereke i njen tim analizirali su podatke za 5.243 žene uzrasta od 42 do 69 godina, a za merenje nivoa teskobe uzeli su odgovore na pitanja poput imate li nerazuman strah od zatvorenog prostora?, imate li panične napade u gužvi...?

Dobijeni rezultati otkrili su vezu između visoke anksioznosti i kraćih telomera. Razlika između dužine telomera kod žena koje su bile veoma teskobne i onih koje nisu slična je razlici od šest godina.

Nalazi su relevantni i nakon što su istraživači uvrstili faktore koji mogu da utiču na dužinu telomera kao što su pušenje, indeks telesne mase i nivo fizičke aktivnosti, ali i starost očeva u trenutku rođenja. Jedino što istraživači nisu uzeli u obzir su moguća depresivna stanja koja su mogla da utiču na rezultate.

(Tanjug)

Video: Da li će se zadržati sunčano i toplo vreme ili nam sledi preokret?!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA