MRŠAVI I BEZ DIJETE: Stiže vakcina protiv gojaznosti

 
  • 1

Naučnici su uspeli da proizvedu prvu vakcinu koja podstiče imuni sistem da se bori protiv viška kilograma

Naravno, kako to uvek biva, prototip vakcine protiv gojaznosti za sada je ispitan samo na laboratorijskim životinjama, ali s obzirom na izuzetno dobre rezultate, očekuje se da bi prva vakcina namenjena gojaznim ljudima mogla da se na tržištu pojavi za nekih sedam do deset godina.

Četiri dana nakon što je jedinstvena supstanca ubrizgana debeljuškastim miševima, koji su hranjeni isključivo nezdravom i masnom hranom, oni su izgubili i do deset odsto telesne težine. Cepivo funkcioniše tako što zavarava imuni sistem organizma, navodeći ga da se bori protiv hormona somatostatina, glavnog krivca za to što se, usled prekomernog unosa hrane, metabolizam usporava i talože neželjeni kilogrami.

- Ova studija demonstrira mogućnost da se epidemija gojaznosti zaustavi jednostavnom vakcinacijom – poručuje doktor Kif Hafer ispred američke kompanije Braasch Biotech koja je i sprovela ovo istraživanje objavljeno u stručnom časpoisu Journal Of Animal Science and Biotechnology.

(Telegraf.rs)

Video: Ambasador Hil na proslavi 20 godina od osnivanja Centra za američke studije na FPN

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA