Evo da li je OPASNO jesti kuvana jaja sa ZELENIM ŽUMANCETOM
Sigurno vam se jednom desilo da naletite na zeleno žumance kada oljuštite kuvano jaje - međutim, da li je ono opasno?
OVO JOŠ NIKO NIJE URADIO: Farbala sam jaja KAFOM I PAPRIKOM - evo šta sam dobila (FOTO)
65% ljudi je smršalo kada su počeli da jedu jaja za doručak - ali samo ako su ovako spremljena
Na svu sreću, zeleno žumance nije opasno po zdravlje, i što je najvažnije, nije problem u jajetu, već u načinu na koji ga kuvate.
Evo u čemu grešite
Zeleni prsten se formira oko žumanceta kada izložite jaje previše visokoj temperaturi jer tada vodonik i sumpor u belancetu reaguju i formiraju gas vodonik-sulfid. On potom reaguje sa gvožđem u žumancetu i formira zelenkasto jedinjenje na mestu gde se povezuju žumance i belance.
Što duže kuvate jaje, to se više ovog gasa stvara i žumance postaje zelenije.
Ako želite da izbegnete ovo, kada voda proključa izvadite nakon 12 minuta i stavite u ledenu vodu kako biste zaustavili proces kuvanja.
(Telegraf.rs)
Video: Udes u Dimitrija Tucovića
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Milan
Da da sve je opasno jesti samo mekdonalds je zdrav!mrs bre
Podelite komentar
Vlaja
Bilo dobro ili ne ceo zivot ga jedem i dalje cu
Podelite komentar
to je naj. ....
Šta ima lepse nego na Vskrs pojesti jaje sa zelenim zumancem
Podelite komentar