RANITE salatu i kupujte MALI krompir: Evo kako da JEFTINO voće i povrće pretvorite u superhranu BOGATU vitaminima

 ≫ 
  • 0

Zahvaljujući ovim trikovima, jeftino voće i povrće pretvorićete u supernamirnice bogate vitaminima, mineralima i fitonutrijentima - prirodnim hemikalijama kao što su antioksidansi i flavanoli - koji nam čuvaju zdravlje.

7 načina na koje frižider može da vas ubije

UPOZORENJE: Nikad ne mešajte ove namirnice zajedno jer mogu da budu OPASNE

1. Podgrejte pastu

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Uprkos tome što mnogi misle da je pasta odgovorna za povećanje nivoa šečera u krvi, nauka priča sasvim drugu priču. Pasta ima jedinstvenu strukturu koja se stara da ugljeni hidrati u njoj postepeno ulaze u krvotok.

Plus, kada ohladimo i ponovo zagrejemo pastu - na taj način sprečavamo porast nivoa šećera u krvi za 50 odsto.

2. Držite paradajz van frižidera

Ne samo da će u frižideru izgubiti ukus, već se smanjiti i nivo likopena - fitonutrijenta koji deluje kao antioksidans i smanjuje upale.

Van frižidera paradajz će nastaviti da zri i postati slađi, a povećaće se i nivo likopena u njemu.

3. "Ranite" salatu

Foto-ilustracija: Foter/LexnGer Foto-ilustracija: Foter/LexnGer

Postoji jedna prosta stvar koju možete da uradite kada je stavljate u frižider kako bi antioksidansi u njoj potpuno "poludeli" - ranite je.

U pitanju je cepanje - kao što biste to normalno pocepkali listove prilikom spremanje salate. Na ovaj način će lišće proizvoditi više zaštitnih jedinjenja.

Jednostavno stavite lišće salate u posudu i ostavite ga tokom noći u frižideru.

4. Ispržite spanać

Uzmite sveže listove spanaća i stavite ih u vreo tiganj na nekoliko minuta i nivo vitamina A u njemu će se utrostručiti.

5. Birajte manje krompire

Foto-ilustracija:  pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Skoro 50 odsto zdravih polifenola u krompiru dolazi iz ljuske bogate vlaknima. Što je krompir manji, to on ima više ljuske u odnosu na njegovu veličinu.

6. Ne držite jagode u frižideru

Jagode držite van frižidera nekoliko dana ako želite da učetvorostručite količinu jedinjenja koja čuvaju srce.

7. Koristite stari beli luk

Stare glavice belog luka, koje su počele da klijaju, proizvode mnogo više hemikalija baziranih na sumporu zbog čega količina antioksidanasa u njima raste.

8. Ne ljuštite šargarepu

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Sudeći po Žurnalu hrane, poljoprivrede i čovekove okoline, polifenoli u šargarepama nisu ravnomerno raspoređeni, već su koncentrisani u spoljenim slojevima, koži posebno.

9. Birajte paradajz u konzervi ili pire umesto svežeg

Proces grejanja koji prolaze pre nego što postanu pire dupira količinu likopena u paradajzu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Video: Ciklon nad Jadranom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA