RANITE salatu i kupujte MALI krompir: Evo kako da JEFTINO voće i povrće pretvorite u superhranu BOGATU vitaminima
Zahvaljujući ovim trikovima, jeftino voće i povrće pretvorićete u supernamirnice bogate vitaminima, mineralima i fitonutrijentima - prirodnim hemikalijama kao što su antioksidansi i flavanoli - koji nam čuvaju zdravlje.
7 načina na koje frižider može da vas ubije
UPOZORENJE: Nikad ne mešajte ove namirnice zajedno jer mogu da budu OPASNE
1. Podgrejte pastu
![Foto: pixabay.com](http://xdn.tf.rs/2017/03/19/spaghetti-569067_960_720.jpg)
Uprkos tome što mnogi misle da je pasta odgovorna za povećanje nivoa šečera u krvi, nauka priča sasvim drugu priču. Pasta ima jedinstvenu strukturu koja se stara da ugljeni hidrati u njoj postepeno ulaze u krvotok.
Plus, kada ohladimo i ponovo zagrejemo pastu - na taj način sprečavamo porast nivoa šećera u krvi za 50 odsto.
2. Držite paradajz van frižidera
Ne samo da će u frižideru izgubiti ukus, već se smanjiti i nivo likopena - fitonutrijenta koji deluje kao antioksidans i smanjuje upale.
Van frižidera paradajz će nastaviti da zri i postati slađi, a povećaće se i nivo likopena u njemu.
3. "Ranite" salatu
![Foto-ilustracija: Foter/LexnGer](http://xdn.tf.rs/2015/06/12/paradajz-i-zelena-salata.jpg)
Postoji jedna prosta stvar koju možete da uradite kada je stavljate u frižider kako bi antioksidansi u njoj potpuno "poludeli" - ranite je.
U pitanju je cepanje - kao što biste to normalno pocepkali listove prilikom spremanje salate. Na ovaj način će lišće proizvoditi više zaštitnih jedinjenja.
Jednostavno stavite lišće salate u posudu i ostavite ga tokom noći u frižideru.
4. Ispržite spanać
Uzmite sveže listove spanaća i stavite ih u vreo tiganj na nekoliko minuta i nivo vitamina A u njemu će se utrostručiti.
5. Birajte manje krompire
![Foto-ilustracija: pixabay.com](http://xdn.tf.rs/2016/11/16/krompir-kuvani-s-povrcem-e1479329289620.jpg)
Skoro 50 odsto zdravih polifenola u krompiru dolazi iz ljuske bogate vlaknima. Što je krompir manji, to on ima više ljuske u odnosu na njegovu veličinu.
6. Ne držite jagode u frižideru
Jagode držite van frižidera nekoliko dana ako želite da učetvorostručite količinu jedinjenja koja čuvaju srce.
7. Koristite stari beli luk
Stare glavice belog luka, koje su počele da klijaju, proizvode mnogo više hemikalija baziranih na sumporu zbog čega količina antioksidanasa u njima raste.
8. Ne ljuštite šargarepu
![Foto: pixabay.com](http://xdn.tf.rs/2017/03/27/teeth-1560353_960_720.jpg)
Sudeći po Žurnalu hrane, poljoprivrede i čovekove okoline, polifenoli u šargarepama nisu ravnomerno raspoređeni, već su koncentrisani u spoljenim slojevima, koži posebno.
9. Birajte paradajz u konzervi ili pire umesto svežeg
Proces grejanja koji prolaze pre nego što postanu pire dupira količinu likopena u paradajzu.
(Telegraf.rs)
Video: Ciklon nad Jadranom
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.