SMANJITE MALO: Od roštilja se brže stari
Jedno britansko istraživanje pokazalo je da ljudi koji često konzumiraju meso i druge proizvode pečene na roštilju ranije dobijaju bore. Namirnice pripremljene na roštilju sadrže štetne sastojke koji, u većim količinama, ubrzavaju starenje kože.
- Glikacija je reakcija koja, na visokim temperaturama, nastaje između ugljenih hidrata (sve vrste šećera i skroba) i proteina ili masnoća – objašnjava Anastasija Kaleo sa Londonskog univerziteta.
Pripremanje namirnica na roštilju je za našu kožu daleko štetnije od kuvanja na vodi ili pari. Telo apsorbuje štetne materije koje tom prilikom nastaju, a kada ih ima previše, to dovodi do nastanka bora i mlitavog izgleda kože.
(Tanjug)
Video: Plenković: Zgroženi smo tragedijom u školi u Prečkom, učenici su zbrinuti u bolnicama
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.