Kuvani pirinač može da bude VEOMA OPASAN ako ne uradite OVU važnu stvar
Sudeći po stručnjacima, kuvanje pirinča nužno ne ubija sve štetne stvari u njemu i može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.
Ovu hranu nikad ne smete da podgrevate: Zapamtite dobro ovaj kratki spisak
U pirinču se pojavila plastika: Evo kako da provalite da li je ima u onom koji ste upravo kupili
"Problem sa pirinčem leži u činjenici da je jedan patogen (Bacillus cereus) veoma prisutan u njemu u obliku spora. Ove spore mogu da prežive kuvanje i tu nastaje problem. Ako sve vreme pirinač držite na sobnoj temperaturi, spore mogu da izađu iz svog zaštitnog oblika i zagade ga. Kuvani pirinač pogoduje njihovom razmnožavanju i širenju zbog vlage i brojnih nutrijenata. Ove spore mogu da stvore i nekoliko toksina, od kojih je jedan stabilan na toploti", tvrdi Bendžamin Čepmen, stručnjak za bezbednost hrane sa Univerziteta Severna Karolina.
![Foto: psd via Foter.com / CC BY](http://xdn.tf.rs/2017/01/19/pirinac.jpg)
Iako nije poznato koliko slučajeva trovanja ova pora izazove svake godine, pojedina istraživanja su došla do brojke od 63.623 slučaja - samo u Americi.
Na svu sreću, ako ostatke pirinča prebacite u frižider, on će biti bezbedan za konzumiranje.
Stručnjaci savetuju ljudima da pirinač sve vreme bude topao i na temperaturi od 63 stepeni Celzijusa ili brzo ohlađen i prebačen u frižider 2 sata nakon njegovog kuvanja.
Zapravo, najopasnija temperatura na kojoj možete da držite pirinač je sobna.
(Telegraf.rs)
Video: Izložena osnivačka povelja manastira Visoki Dečani iz 1330. godine u Državnom arhivu Srbije
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Cika Djura
Dvije milijarde kineza , nisam cuo da se i jedan otrovao pirincem .
Podelite komentar
oldy
Nekoliko godina unazad se pise da pirinac ima najvise arsena u sebi, koji moze da izazove teska ostecenja po organizam kod ljudi i dece.
Podelite komentar