Kuvani pirinač može da bude VEOMA OPASAN ako ne uradite OVU važnu stvar
Sudeći po stručnjacima, kuvanje pirinča nužno ne ubija sve štetne stvari u njemu i može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.
Ovu hranu nikad ne smete da podgrevate: Zapamtite dobro ovaj kratki spisak
U pirinču se pojavila plastika: Evo kako da provalite da li je ima u onom koji ste upravo kupili
"Problem sa pirinčem leži u činjenici da je jedan patogen (Bacillus cereus) veoma prisutan u njemu u obliku spora. Ove spore mogu da prežive kuvanje i tu nastaje problem. Ako sve vreme pirinač držite na sobnoj temperaturi, spore mogu da izađu iz svog zaštitnog oblika i zagade ga. Kuvani pirinač pogoduje njihovom razmnožavanju i širenju zbog vlage i brojnih nutrijenata. Ove spore mogu da stvore i nekoliko toksina, od kojih je jedan stabilan na toploti", tvrdi Bendžamin Čepmen, stručnjak za bezbednost hrane sa Univerziteta Severna Karolina.

Iako nije poznato koliko slučajeva trovanja ova pora izazove svake godine, pojedina istraživanja su došla do brojke od 63.623 slučaja - samo u Americi.
Na svu sreću, ako ostatke pirinča prebacite u frižider, on će biti bezbedan za konzumiranje.
Stručnjaci savetuju ljudima da pirinač sve vreme bude topao i na temperaturi od 63 stepeni Celzijusa ili brzo ohlađen i prebačen u frižider 2 sata nakon njegovog kuvanja.
Zapravo, najopasnija temperatura na kojoj možete da držite pirinač je sobna.
(Telegraf.rs)
Video: Marija doživela kobnu nesreću na izletu u Sahari: Letovanje sa mužem pretvorilo se u košmar
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Cika Djura
Dvije milijarde kineza , nisam cuo da se i jedan otrovao pirincem .
Podelite komentar
oldy
Nekoliko godina unazad se pise da pirinac ima najvise arsena u sebi, koji moze da izazove teska ostecenja po organizam kod ljudi i dece.
Podelite komentar