Evo zašto je u kesi čipsa uvek 1 zeleni čips - i da li je opasan po zdravlje ako ga pojedete
Napokon je rešena misterija da li zeleni čips može da vas ubije i kako uopšte on dospeva u omiljenu grickalicu mnogih.
POGLEDAJTE SE U OGLEDALO: 5 znakova upozorenja na licu koji otkrivaju da vam nedostaju vitamini
Krompir može da pozeleni kada je izložen svetlosti, a zeleni deo je hlorofil - koji je sam po sebi bezopasan.
![Foto-ilustracija: Foter/mediageek](http://xdn.tf.rs/2014/12/13/Cips004a.jpg)
Međutim, hlorofil može da sadrži hemikaliju solanin koju proizvodi smrtonosna biljka pod imenom "luda trava".
Iako je ovaj toksin otrovan, potrebno je da pojedete jedan veliki zeleni krompir kako bi vam pozlilo.
Kada se od krompira pravi čips, on se rigorozno proverava u fabrici i radnici uklanjaju sve zelene tragove.
Međutim, kako se svakog dana napravi na milione kesica čipsa, dešava se da zeleni krompir pronađe svoj put do potrošača.
(Telegraf.rs)
Video: Irena Blagojević: Album "Srebro i zlato" je metafora borbe za kvalitet
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Nikola
Kakva luda trava,solanin stvara i krompir
Podelite komentar