Evo zašto se kucamo čašama i gledamo u oči kada NAZDRAVLJAMO
Običaj podizanja čaša, nazdravljanja ili kucanja čašama kada se pije u društvu star je stotinama godina, a postoje razne teorije o tome kako je nastao. Dizanje čaša uvis ili kucanje čašama rasprostranjeno je, kao i kod nas, u mnogim kulturama sveta. Nazdravlja se kada postoji neki poseban razlog za to, u čast nekoj određenoj osobi ili jednostavno kao izraz dobrog raspoloženja. A da li ste se ikada zapitali ko je izmislio kucanje čašama i šta ono zaista znači?
Ovo je jedina vrsta alkohola koja vodi do najboljeg seksa u životu
Zašto su vam usta suva dok pijete vino i kako da ne budu?
Postoje brojne teorije o poreklu ovog običaja. Prva teorija govori da je sve poteklo od starih paganskih običaja. Još pre hrišćanstva postojao je običaj prinošenja hrane bogovima i drugim mitskim bićima koja je podizana uvis. Iz tog razloga smatra se da je odatle potekao i običaj nazdravljanja.
Gest poverenja i poštovanja
Prema jednoj vrziji, taj običaj je nastao kao gest poverenja i poštovanja. Kucanjem bi se malo pića prelilo iz čaše u čašu, čime je domaćin pokazivao gostu da nema otrova u piću, a gledanje u oči je samo još jedan pokazatelj tog poverenja, odnosno, pokazivanjem očiju pokazujemo svoje namere. Ova verzija je čisto praktična i logična.
U srednjem veku na dvorovima zapadne Evrope neprijatelji su "uklanjani" sipanjem otrova u vino. Nakon što se za ovu "tajnu" pročulo, da bi pridobili poverenje gostiju, domaćini na velikim gozbama snažno bi sudarali svoje čaše s čašama gostiju, ne bi li im se pića izmešala, a gosti bili sigurni da se u njihovim vinima ne krije otrov. Otuda i običaj da domaćin uvek prvi proba vino pre nego ga ponudi gostu.
Rasteruje zle sile
Postoji i mistično, magijsko objašnjenje ovog običaja. Naime, kucanje čašama praktikuje kako bi se oterale zle sile tako što će piće da se zatalasa. U prilog toj teoriji ide i jedan stari narodni običaj – žena kad bi išla na vodu da pere veš, prvo bi zatalasala vodu da odagna zle sile, pa bi tek onda počela s pranjem. A svima nam je dobro poznat i običaj kucanja u drvo da se odagnaju zle sile ili, kako narod kaže, da ne čuje zlo.
I u starim germanskim plemenima kucali su se čašama pre svakog ispijanja ne bi li uplašili duhove, a u to su verovali i starosedioci Konga. Konjanici nomadskih plemena su svoje čaše ukrašavali zvonima i ostalim predmetima koji proizvode buku ne bi li zlo držali podalje od ljudi. Na Tibetu i u dinastiji Šang običaj je takođe bio da se pre ispijanja pravi buka kucanjem za sreću i blagostanje.
Lepota za sva čula
Jedna hedonistička teorija glasi da je kucanje čašama nastalo zato da bi u piću uživala sva čula. U staroj Grčkoj zvuk je imao bitnu ulogu u ispijanju vina, ali samo zato što su Grci verovali da vino donosi duhovnost i lepotu za sva čula, pa se, osim ukusa, boje i mirisa koje iima vino, kucanjem čaša stvarao ugođaj i za uši.
Znak poštovanja
Japanci su poznati po tome što na opuštenijim večerama, kada nazdravljaju s prijateljima, čaše postavljaju na isti nivo, dok će na poslovnim večerama onaj koji je podređen, kada nazdravlja sa šefom, u znak poštovanja svoju čašu uvek postaviti malo niže. Nazdravljanje danas uglavnom znači veselje i sreću, a u nekim zemljama se njime izražava poštovanje.
Gledanje u oči
Jedna od najzanimljivijih teorija je zašto se gleda u oči kad se kuca, a takođe je povezano s magijskim verovanjim iz davnina, glasi da kucanje i gledanje u oči nemaju nikakve veze s poverenjem ili poštovanjem - već sa seksom. Naši preci su verovali da ako se kucnu čašama, a pogledi im se nisu sreli, muškost će im zakazati sledeći put kad budu legli sa ženom, što bi bila neviđena bruka.
(Telegraf.rs)
Video: Putevi Srbije: Držite bezbedno odstojanje, sačuvajte život
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.